Hoppa till huvudinnehåll

Helstekt lax med rosépeppar, löksallad och rotfruktskross

Lax hör till Saras favoritingredienser. Den är god, lätt att laga till och innehåller massor av bra fettsyror. Tillsammans med löksallad och rotfruktskross blir det en färgglad huvudrätt - dessutom både god och nyttig!

Ingredienser

Anvisningar: 

Helstekt lax med rosépeppar och löksallad
Sätt ugnen på 175°C.

Skär laxen i portionsbitar (eller be någon butiken göra det åt dig). Lägg bitarna i en ugnsfast form, tätt ihop så att de ser ut som en hel lax igen. Lägg rosepeppar och flingsalt i en mortel och mal till ett grovt pulver. Häll blandningen över laxen.

Skär purjolöken i strimlor på snedden. Dela rödlöken i tunna klyftor, den gula löken i ringar och schalottenlöken i stavar - de olika formerna är för att det ska se lite festligare ut.

Blanda alla löksorter och fördela runt laxen i formen. Häll på vinet. Ringla över olivolja och strö över sockret. Häll vinet över löksalladen. Ställ i ugnen i 20 minuter.

Rotfruktskross
Dela potatis, palsternackor och rotselleri i bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka - ca 15 min. Värm 1 dl buljong, pressa i en citron (spar skalet), häll i olivoljan och krydda med vitpeppar. Mosa grönsakerna i buljongen med en potatisstöt (en vanlig visp går också bra). Hacka i dill, men spar de finaste topparna till garneringen. Garnera rikligt med ärtskott, dilltoppar och skalet av en halv citron.

Saras kommentar:
Lax hör till mina favoritingredienser. Den är god, lätt att laga till och innehåller massor av bra fettsyror, framförallt omega 3. Här delar jag laxen i portionsbitar men lägger tillbaka dem så att det ser ut som en hel fisk igen - snyggt och praktiskt.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi