Hoppa till huvudinnehåll

Vårsallad med lammfilé och örtaioli med kapris

Till lammfilén, som först bryns och sedan marineras, gör Sara en riktig vårsallad med olika sorters sallad och vårprimörer som sparris, salladslök, morötter och rädisor.

Ingredienser

Anvisningar: 

Sätt ugnen på 100°C. Bryn lammfilén i grillpanna utan fett. Salta och peppra när du fått stekyta. Stick in en stektermometer och ställ in i ugnen tills innertemperaturen är 60°C (det bör ta ca 20 minuter).

När lammfilén är klar, lägg den i marinaden i en plastpåse och låt ligga i minst en timme - gärna över natten.

Medan lammfilén står i ugnen gör du örtaiolin. Häll äggula, vitvinsvinäger och senap i en bunke och vispa slätt. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle och fortsätt vispa till all olja är slut och såsen är tjock som en pannkakssmet ungefär. Tillsätt då hackad persilja, kapris, mango chutney och vitlök. Smaka av med lite salt och eventuellt svartpeppar.

Ansa sparrisen (skär bort nedersta delen), skala och skär moroten i ½ cm tjocka skivor på snedden. Skär vårlöken på snedden. Skär rädisorna små klyftor. Lägg sparris, morötter och salladslök i kokande vatten med buljongtärning i ca 3 minuter. Precis på slutet lägger du i rädisorna, som bara ska bli varma.

Lägg sallad på fyra tallrikar, lägg de lättkokta grönsakerna ovanpå och sedan lammfilén som du skurit i ½ cm tunna skivor. Klicka över örtaioli.

Saras kommentar:
Lamm är bra mat på alla sätt: Djuren går ute större delen av året, äter mest gräs och lever ett värdigt och trivsamt liv i största allmänhet. Köttet blir sedan magert och proteinrikt och väldigt gott. Den här fräscha och smakrika salladen är lätt att göra men kräver lite förberedelser. Gör gärna lammfilén och såsen dagen innan, så behöver du bara fixa grönsakerna innan middagen och slipper stå och steka medan gästerna väntar. Såsen - en örtaioli på rapsolja smaksatt med kapris - kan förvaras länge i kylskåp om du lägger den i en spritspåse som du slår knut på så att ingen luft kommer in. Bara att spritsa så mycket du vill ha när du behöver!

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi