Hoppa till huvudinnehåll

Potatisfondant med örtstekt lamm, haricots verts och dijonsenap

Potatisfondant med örtstekt lamm, haricots verts och dijonsenap
Potatisfondant med örtstekt lamm, haricots verts och dijonsenap Potatisfondant med örtstekt lamm, haricots verts och dijonsenap Bild: Svenska Yle / Strömsö potatis,fondant,potatisfondant,lamm,senap,Haricots verts,örter

Vi lovar, du kommer att älska potatisfondant. När man gör en fondant både kokar man och steker potatisen. Det är en hyperfransk metod och av förklarliga skäl blir det ett elegant och ofantligt gott tillbehör till t.ex. lamm med mycket örter.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kokt, stekt eller som gratäng är kanske de vanligaste formerna man får potatis i. Paul gör en kombination av kokning och stekning samtidigt och då får man ett resultat som man kallar potatisfondant. Det är en hyperfransk metod och av förklarliga skäl blir det ett elegant och ofantligt gott tillbehör till t.ex. en munvattnande lammrätt med mycket örter.

Skär ut cylindrar med en stansring ur potatisen (använd tex ett rör i lämplig dimension). Skär därefter raka kanter på i bottnen och toppen. Temperera smör och täck botten på en tjockbottnad kastrull. Tryck i potatisarna och ställ i kyl ca 10 min tills smöret har stelnat.

Slå på kycklingbuljong så att det täcker och ställ på het platta. Koka sedan tills all vätska är borta, då börjar potatisen stekas i smöret.
När det har blivit en gyllenbrun färg i kanten på potatisen och det i princip är svart i botten av kastrullen, dra då av kastrullen och ställ på kallt underlag.

Vänta med att försöka få loss potatisen tills den har svalnat. Värm upp potatisfondanten i ugn strax före servering. Koka bönor i kraftigt saltat vatten, kyl och blanda med dijonaisse.

Stek lammfilén med krossad vitlök, svartpeppar, och timjan, skär upp i skivor och servera med bönor och potatisfondant.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi