Hoppa till huvudinnehåll

Aubergine och lammfärsspett med saffransyoghurt

Paul tillreder en fantastiskt läcker och festlig anrättning på en enkel råvara, nämligen aubergine som fylls med lammfärs.

Ingredienser

Anvisningar: 

En fantastiskt läcker och festlig anrättning på en enkel råvara. En grundregel när man tillreder aubergine är att vätskan först skall drivas ur. Strö alltså först över lite salt och pressa citronsaft på annars mörknar grönsaken. För att få den här rätten fulländad krävs också lite finlir med färsen mer om det nedan…

Skiva aubergine tunt, salta och pressa citron över. Blötlägg ströbröd i mjölk. Blanda färsen med salt, äggvita och ströbrödsröra. Blanda i getost och smaka av med rosmarin, vitlök, spiskummin, salt och svartpeppar.

Forma små järpar med två skedar och linda in i auberginen. Grilla rulladerna i en grillpanna eller stek i stekpanna. Lyft över på en ugnsplåt och baka färdiga i ugn på 175 °C . Pensla rulladerna med olivolja. Servera med yoghurt smaksatt med saffran (är även gott med aubergineröran)

Och så var det finliret med färsen… Paul använder enbart äggvita när han tillreder lammfärs av den enkla orsaken att det blir saftigare då. Varför? Jo, lammkött är som bäst vid 57 °C annars blir det överstekt. Och eftersom äggvita stelnar vid 57 °C och äggulan först vid 84 °C är det bättre att använda bara vitan. Gastronomiskt snobberi? Nej prova själv. Steker man lammfärs till 84 °C (då gulnan stelnar) blir det torrt, trist och tråkigt.

Tilläggsinfo: 

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi