Hoppa till huvudinnehåll

Sparrisrisotto

Grillad sparris på en tallrik.
Grillad sparris på en tallrik. Bild: Louise Bergman/Yle sparris,grönsaker

Mats Wallenius trerätters meny på sparristemat avslutas med denna "vårliga risotto".

Ingredienser

  • 2 deciliter (dl) ris- arborioris
  • 1 st lök
  • 0.5 bunt sparris- grönsparris (kokt)
  • 2 matsked (msk) buljong- hönsbuljongtärningar
  • 4 matsked (msk) smör- rumsvarmt
  • 2 deciliter (dl) parmesan- riven, men inte färdig riven!
  • 1 nypa svartpeppar
  • 2 deciliter (dl) vitt vin- eller citronsaft
Anvisningar: 

1. Koka upp vattnet med buljongtärningarna – låt det stå på låg värme så det hålls varmt.

2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan (i en tjockbottnad kastrull), den får inte ta färg utan ska bara bli genomskinlig, ca fem minuter på låg värme.

3. Häll i riset och låt det fräsa med någon minut. Från och med denna punkt måste du fortsätta röra oavbrutet, men lugnt och stilla. Inga pauser.

4. Häll i vinet och låt det koka in – det ska inte bli helt torrt. Tillsätt sen den varma buljongen en deciliter åt gången. Buljongen får inte sänka värmen på risotton, det är därför både risotto och buljong ska småkoka. Fortsätt att röra.

5. Efter 20-30 minuter har du blandat i och kokat in all buljong. Konsistensen ska vara som fast risgrynsgröt. Ta då grytan av värmen och rör ner smör, parmesan, sparris och dra några varv på svartpepparkvarnen.

6. Lägg på ett lock och låt risotton stå i fem minuter. Sedan är den klar att serveras, gärna tillsammans med ugnsrostade grönsaker och lite parmaskinka.

Tilläggsinfo: 

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi