Hoppa till huvudinnehåll

Fransk löksoppa med gratinerade smörgåsar: croque madame och croque monsieur

Portion med fransklöksoppa i en skål och bröd med ägg på ett fat
Portion med fransklöksoppa i en skål och bröd med ägg på ett fat Bild: Yle/Minna Mäkelä matrecept,Paul Svensson,Strömsö (tv-program),Löksoppa

Med enkla ingredienser och lite extra omsorg blir det här en mycket god och matig soppa. Lök är ju en billig råvara som finns att tillgå året runt, så om man dessutom väljer ett billigt vin att koka ner blir den här klassikern en riktigt prisvärd rätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Med enkla ingredienser och lite extra omsorg blir det här en mycket god och matig soppa. Löken tillreds långsamt och karamelliseras, vilket ger en nötaktig, mustig smak som är väl värd att vänta på. Lök är ju en billig råvara som finns att tillgå året runt, så om man dessutom väljer ett billigt vin att koka ner blir den här klassikern en riktigt prisvärd rätt.

Löksoppa

Strimla lök och vitlök, fräs långsamt i olivolja på låg värme tills det är gyllenbrunt.Ha tålamod, det här tar minst 15 minuter! Slå på buljong och vitt vin, tillsätt timjan och lagerblad. Låt det långsamt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.Servera med gratinerade smörgåsar och gärna ett gott vitt vin till.

Gratinerade smörgåsar - Croque madame et monsieur

Gratinerade smörgåsar

Croque madame:

Bred senap på brödskivorna, lägg på skinka och ostskivor. Stek i olivolja i stekpanna tills brödet får fin färg. Stek äggen lätt och placera försiktigt på smörgåsen. Gratinera i ugn.

Croque monsieur:

Bred senap på 4 brödskivor, lägg på skinka, skivad tomat och sist ostskivor. Toppa med en brödskiva. Stek bröden på båda sidor i olivolja i stekpanna, gärna under press t.ex. under ett kastrullock, tills brödet får fin färg.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi