Hoppa till huvudinnehåll

Vardagsstek med potatissallad

Att göra en stek kan låta som raka motsatsen till snabbmat. Men faktum är att det är en rätt som i stort sett sköter sig själv och kräver minimal arbetsinsats.

Ingredienser

Anvisningar: 

Vardagsstek

1. Sätt ugnen på 120 grader.

2. Hacka och bre ut örterna på en skärbräda. Strö ut flingsalt och peppar. Olja in steken med händerna och rulla runt i kryddblandningen.

3. Lägg steken på en plåt, stick in en ugnstermometer så att spetsen är mitt i köttet och ställ in i ugnen.

4. Vill du ha steken röd så ta ut den när termometern står på 60 grader. För medium gäller 63 grader och för well done 70 grader. Räkna med runt en timme i ugnen.

5. Ta ut och låt stå tills steken svalnat. Ställ sedan in den i kylen till nästa dag.

Saras kommentar:
Att göra en stek kan låta som raka motsatsen till snabbmat. Men faktum är att det är en rätt som i stort sett sköter sig själv och kräver minimal arbetsinsats. Här använder jag rostbiff, men det går utmärkt med lammstek, fläskkarré eller annat helt kött. Steken ska serveras kall dagen efter.

Potatissallad:

1. Ta fram den kalla potatisen och skär i lagom små bitar.

2. Strimla sockerärterna (om de är tjocka, kan du hälla kokande vatten över först så att de blir lite mjuka). Strimla löken i halvmånar.

3. Tärna tomaterna. Grovhacka oliverna.

4. Blanda löken och den tärnade potatisen med dressingen. Blanda i resten av ingredienserna.

5.Klart att servera med den tunt skivade kalla steken.

Saras kommentar:
Jag använder färdigmarinerade oliver som ger mycket smak åt den här fräscha potatissalladen. Potatisen kokade jag dagen innan, medan jag gjorde steken.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi