Hoppa till huvudinnehåll

Lasagne med lufttorkad skinka och karljohansvamp

Pauls vinterlasagne
Pauls vinterlasagne Pauls vinterlasagne Bild: Svenska Yle / Strömsö vinterlasagne

Lasagne har blivit vardagsmat i de finländska köken men här bjuder Paul på en lyxig variant med nya, fräscha ingredienser. Färska, frysta eller torkade - våra inhemska svampar går lika bra att använda i vilken form som helst. I det här receptet har vi använt färsk svamp.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tips för svamp i matlagning: 400g färsk svamp motsvarar 2-3 dl förvälld svamp. 1 liter färsk svamp väger ca 500g och motsvarar 1 dl torkad svamp

Putsa svampen och skär den i bitar. Finhacka löken och fräs i olivolja tillsammans med svampen tills den är gyllenbrun. Smaksätt med vitlök, salt och peppar.

Ostsås:
Smält smöret i en kastrull och vispa ihop med mjölet. Späd med mjölk lite åt gången under omrörning, rör ner riven parmesan. Koka ihop till tjock konsistens.

Lägg ostsås under första lagret lasagneplattor i ugnsformen. Varva lasagneplattor med svamp, skinka och rikligt med ostsås. Toppa också med ostsås.
Baka i ugn på 175°C tills pastan är mjuk, en kniv ska lätt glida igenom pastan.

Vid infrysning:

Den här rätten går dessutom utmärkt att frysa eftersom svamp inte tappar smak i frysen.

Kyl lasagnen och lägg först plastfolie tätt runt formen. Avsluta med aluminiumfolie. Vid återuppvärmning värm lasagnen på hög värme, 220°C, för att få en ny krispig yta. Servera med nystekt svamp, toppa med lufttorkad skinka och lite färska örter.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi