Hoppa till huvudinnehåll

Ellas vinval till Pauls delikata kycklinggrytor

Ett mjukt, bärfriskt, ceriserött Pinot Noir vill Ella gärna ha i glaset då hon avnjuter Pauls mustiga kycklinggryta. Till den vitvinsputtrande grytan väljer hon ett enkelt tyskt vittvin med rena, friska dofter.

Anvisningar: 
Coq au vin rouge

Traditionellt vill den franska rätten coq au vin rouge låta tuppen, eller i detta fall kycklingen bada i Pinot Noir från Bourgogne. Prislappen på ett bra vin från detta förnäma distrikt är oftast på den nivån att man helst inte vill hälla det i en gryta, så därför har jag valt ett lantvin av samma druva, fast från ett område längre söderut i landet, Languedoc-Roussillon.

Les Carabènes Pinot Noir är ett härligt ceriserött vin med toner av hallon, syrliga moreller och mörka plommon. Vinet är mjukt och bärfriskt i smaken, och en pigg syra blåser liv i hela vinupplevelsen. Det här vinet vill jag gärna ha i glaset när jag avnjuter Pauls örtdoftande kycklinggryta.

Coq au vin blanc

I det franska vindistriktet Alsace låter man gärna kycklingen ta smak av den ädla gröna druvan Riesling, och därför blev den mitt val till Pauls läckra version av vitvinsputtrande kyckling.

För att hålla mitt löfte att inte överskrida tio euro korsar jag den franska landsgränsen och väljer ett tyskt prisvärt Rieslingvin. Moselland Riesling Tocken är ett enkelt och lättillgängligt vin som doftar friskt och rent av gröna äpplen, citrusfrukter och persika. Vinets vakna syra är precis så kittlande som jag vill ha den.

Vinfakta:

Les Carabènes Pinot Noir 2006

Druva: Pinot Noir 100 %
Ursprung: Languedoc-Roussillon, Frankrike
Producent: Anne de Joyeuse
Klassificering: Vin de Pays d'Oc

Moselland Riesling Trocken 2007
(Obs, det ska stå trocken och inte kabinett på etiketten, annars får du ett halvsött vin.)

Druva: Riesling 100 %
Ursprung/klassificering: QbA Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
Producent/Vingård: Moselland

Allt gott,
Ella

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi