
Paul tillreder vår falska tupp i vin på kyckling eftersom det är en lättillgänglig råvara. Resultatet blir en saftig kycklingryta där vinets smaker får koka in och ge rätten dess delikata och mustiga smak.
Ingredienser
- 6 st kycklinglår
- 2 st gul lök
- 2 klyfta vitlök
- 1 st morot
- 1 st purjolök
- 3 st tomat
- 3 st lagerblad
- 1 bunt timjam- färsk
- 1 bunt dragon- färsk
- 2 matsked (msk) vetemjöl
- 0.75 liter (l) vin- vitt eller rött
- 1 liter (l) kycklingbuljong
- 2 nypa salt
- 2 nypa svartpeppar
- 3 deciliter (dl) ris

Tupp i vin, eller coq au vin som den franska rätten är mer känd som, kan göras med både rött eller vitt vin och ändå kallas klassiker. Vi har baserat vår falska tupp i vin på kyckling eftersom det är en lättillgänglig råvara. Resultatet blir en saftig kycklingryta där vinets smaker får koka in och ge rätten dess delikata och mustiga smak. För att få en riktigt snygg anrättning rekommenderar Paul att löken matchar vinet, dvs använd rödlök om du väljer att göra med rödvin, gul lök om du använder vitt vin.
Skiva grönsakerna. Dela lårbitarna i mindre bitar, salta, peppra och vänd dem i lite vetemjöl. Stek dem gyllene runtom. Tillsätt lök, morot och örter. Bind gärna upp örterna med ett bomullssnöre så är de lätta att lyfta ur senare. Slå över vin och buljong, låt grytan sjuda tills kycklingen och grönsakerna är klara. Lyft ur kycklingen, grönsakerna och örterna. Red såsen med vetemjöl, smaka av med salt och peppar. Tillsätt tomat, lägg tillbaka kycklingen och grönsakerna i grytan. Servera med kokt ris.