Hoppa till huvudinnehåll

Nordisk och spansk landgång

Nordisk och spansk landgång
Nordisk och spansk landgång Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),Smörgåstårta,räkor,smörgås,anjovis

Pauls läckra landgångar, det är långa smörgåsar med krämig, smakrik majonnäsbotten. Han kallar dem själv för utrullad, exponerad smörgåstårta.

Ingredienser

Anvisningar: 

Pauls läckra landgångar, det är långa smörgåsar med krämig, smakrik majonnäsbotten. Han kallar dem själv för utrullad, exponerad smörgåstårta och om Paul får som han vill kommer de här landgångarna att utklassa den traditionella smörgåstårtan med hästlängder.

Det blir en fräsch skandinavisk landgång med smaker från havet och en spansk delikatess som stannar kvar i minnet länge. Lättlagat är det också, bara att varva ingredienser, gärna med en viss överdrift, då blir det matigt både för ögat och magen.

Skandinavisk landgång

Börja med majonnäsen. Vispa äggulorna med senap och pressad citron. Fortsätt vispa och montera med solrosolja i tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.
Skiva gurkan och marinera med lite olja, citronzest, citronsaft och salt. Skala räkorna, koka äggen löst.
Skiva kavringen i 1½ cm tjocka skivor på längden. Lägg 2 skivor efter varandra och täck med senapsmajonnäs ända ut i kanterna.
Arrangera lax, ägg, räkor, ansjovis och gurka huller om buller över hela brödskivan så man får alla smaker i varje tugga.
Avsluta med lite dill på toppen.

Spansk landgång

Börja med majonnäsen. Vispa äggulorna med vinäger och riven vitlök. Fortsätt vispa och montera med olivolja i tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.
Halvera och kärna ur paprikorna och lägg dem på en ugnsplåt. Häll på lite olivolja och rosta dem ugn tills skinnet får lite färg. Skölj i kallt vatten och dra av skinnet.
Skiva melonen, stek äggen på ena sidan. Tärna tomaterna och marinera dem en stund med lite olivolja, hackad basilika, salt och peppar.
Skiva bondbrödet i 1 cm tjocka skivor på längden. Lägg 2 skivor efter varandra och täck brödet med vitlöksmajonnäs ända ut i kanterna.
Lägg äggen på brödskivorna och arrangera sedan skinka, chorizo, ostskivor, melon, rostad paprika och tomat huller om buller så man får alla smaker i varje tugga.
Avsluta med basilikablad på toppen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi