Hoppa till huvudinnehåll

Indisk grönsakscurry från Kandy

Minst en gång om året behöver man storstäda i kryddförrådet och då finns det ingen bättre mat att laga än indisk. Curry betyder egentligen kryddblandning och man kan gott blanda till sin alldeles egna curry med det som bör användas upp i kryddskåpet.

Ingredienser

Anvisningar: 

Minst en gång om året behöver man storstäda i kryddförrådet och då finns det ingen bättre mat att laga än indisk. Curry betyder egentligen kryddblandning och man kan gott blanda till sin alldeles egna curry med det som bör användas upp i kryddskåpet.

Pauls grönsakscurry är en vegetarisk rätt med skön hetta och som faktiskt smaksätts med den mest kända curryn, den gula kryddblandningen från Madras som man hittar i de flesta finländares kök.

Rosta kummin, koriander och fänkol i torr panna. Mortla och stek tillsammans med ingefära, vitlök och rödlök tills de är mjuka. Tärna potatis och skiva purjolök, stek tillsammans med löken tills de får en gyllene färg. Tillsätt de malda kryddorna och vinägern. Rör hela tiden så att kryddorna inte klumpar sej. Häll på vatten så det täcker och sjud tills grönsakerna är mjuka, tillsätt kokosmjölk och sjud ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och färsk koriander. Servera med ris och morotssallad.

Om du gör din egen kryddblandning, använd gärna malda kryddor eller mortla sönder grövre korn, kryddor som hel stjärnanis och kanelstång kan läggas i hela och lyftas ur när rätten är klar.

Apelsin- och morotssallad från Gujarat

Apelsin- och morotssallad från Gujarat

Rosta senapsfröna i torr panna tills de börjar sprätta.
Riv morötterna grovt, skala apelsinen och skär ut köttet.
Hacka myntan och blanda med övriga ingredienser.
Smaka av med salt.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi