Hoppa till huvudinnehåll

Toscansk festmåltid med saltimbocca och tarte limone

För 10 år sedan jobbade Paul några säsonger i en liten by i Toscana som heter Borgo a Mozzano. Där serverades bl.a. en dignande och oförglömlig buffé med toscanska delikatesser - här kommer alltså en favorit i repris.

Ingredienser

 • 700 gram (g) broilerfilé- Saltimbocca med skyvinegrett
 • 1 bunt salvia- Saltimbocca med skyvinegrett
 • 8 skiva parmaskinka- Saltimbocca med skyvinegrett
 • 1 deciliter (dl) kalvfond- Saltimbocca med skyvinegrett
 • 3 matsked (msk) vinäger- Saltimbocca med skyvinegrett
 • 1 matsked (msk) olivolja- Saltimbocca med skyvinegrett
 • 1 st schalottenlök- Saltimbocca med skyvinegrett
 • 2 st tomat- Saltimbocca med skyvinegrett
 • 0.25 st marsala- Saltimbocca med skyvinegrett
 • 250 gram (g) mjöl- Pajdeg, Tarte limone
 • 90 gram (g) florsocker- Pajdeg, Tarte limone
 • 125 gram (g) smör- Pajdeg, Tarte limone
 • 0.5 st vaniljstång- Pajdeg, Tarte limone
 • 1 st ägg- Pajdeg, Tarte limone
 • 9 st ägg- Citronfyllning, Tarte limone
 • 400 gram (g) socker- Citronfyllning, Tarte limone
 • 5 st citron- Citronfyllning, Tarte limone
 • 2.5 deciliter (dl) grädde- Citronfyllning, Tarte limone
Anvisningar: 

För 10 år sedan jobbade Paul några säsonger i en liten by i Toscana som heter Borgo a Mozzano. Där serverades bl.a. en dignande och oförglömlig buffé med toscanska delikatesser - här kommer alltså en favorit i repris.

På bordet bl.a.en toscansk klassiker, Saltimbocca. Direkt översatt betyder det "hoppa i munnen" som kanske säger en del om hur det smakar. Utbankade kycklingfiléer (gris eller kalv går också bra) varvas med salvia och prosciutto och läggs på grillen eller i stekpannan. I dessertväg blir det Tarte limone en solgul, fräsch och krämig citronpaj.

Och ett vintips av Ella, denna gång direkt ur låda - från Toscana.

Saltimbocca med skyvinegrett

Skär filén på det tjockaste stället, vik upp, lägg plastfolie över och banka köttet lätt med t.ex. en brödkavel så det blir jämntunt. Salta och peppra. Lägg på salviablad, täck med parmaskinka. Stick spett igenom så skinkan sitter fast och stek båda sidor.
Finhacka schalottenlök och smält i rikligt med olivolja. Tillsätt hackad tomat, slå på vinäger och kalvfond. Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar. Slå över broilern vid servering.

Tarte limone

Tarte limone

Blanda alla ingredienser till pajdegen, knåda och lägg i kyl. Riv på rivjärn och fördela på det sättet degen i pajformen. Tryck ut degen i pajformen och blindbaka ca 5 minuter med aluminiumfolie och torkade ärtor. Riv den gula zesten fint av två citroner, pressa citronerna och blanda med de andra ingredienserna till citronfyllningen och häll i pajskalet. Baka i ugn i 120 grader i ca 30 minuter.

Toscansk plockmat

Pauls handelslistan:
Handelslistan för Pauls toscanska buffé är bara att lägg upp snyggt, skiva eller laga cocktailpinnar av, olivoljan är till för både tomaterna och det goda surdegsbrödet. Till listan hör: parmaskinka, mortadella, ventricinia, salami, mozzarella, pecorino, Saint Albray, körsbärstomater, olivolja, basilika, rucola, bondbröd, persikor, päron, vindruvor, äpplen

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi