Hoppa till huvudinnehåll

Asiatisk sallad med rabarbernudlar och Rabarber "Tarte fine"

Först ut är en kall asiatisk sallad med grillad kassler och nudlar efterföljd av en av Strömsökökets absoluta höjdare i dessertväg - tarte fin med rabarber. Sällan har något så enkelt och snabblagat smakat såhär gott.

Ingredienser

Anvisningar: 

Den är inte bara lätt att odla, den är också god att äta. Allt för många stjälkar av den hör härliga vårprimören med sin kännspaka syrlighet blir kvar i våra trädgårdar - hör kommer två extremt lätta tips på hur den kan användas. Bäst är rababarben mellan maj-juli men t.ex. till saft kan man också utmärkt använda de lite grövre stjälkarna och skörda senare.

Först ut är en kall asiatisk sallad med grillad kassler och nudlar efterföljd av en av Strömsökökets absoluta höjdare i dessertväg - tarte fin med rabarber. Sällan har nögot så enkelt och snabblagat smakat såhär gott.

Asiatisk sallad med rabarbernudlar, ingefära och svamp

Grilla biffarna av grisnacke. Eftersom det här är en sallad som äts kall kan köttet även grillas lite på förhand. Skiva rabarbern i tunna skivor eller hyvla den på längden med hjälp av en mandolin, Strö över lite socker och marinera den mjuk. Finhacka ingefäran och chilin, blanda med svamp och hackad koriander. Häll över sesamolja och soja. Lägg glasnudlarna i kokande vatten, dra av plattan och låt stå några minuter tills de mjuknat. Slå av nudlarna, blanda med svampen och rabarbern. Lägg upp i portionsskölar och toppa med skuret kött.

Rabarber Tarte fine

Rabarber "Tarte fine" med vaniljsås

Kavla ut smördegsplattorna lite tunnare. Skiva rabarbern i tunna skivor eller hyvla på längden på mandolin. Lägg rabarberskivorna omlott på smördegen. Pudra rikligt med florsocker över och baka i ugn på 175 grader tills smördegen är gyllene och frasig. Servera med vaniljsås

Vaniljsåsen:

Koka upp grädde, mjölk och fröna ur vaniljstöngen. Slå över äggulorna och socker. Sjud upp blandningen till 84 grader, strax före såsen börjar tjockna, och sila ner i kall bunke. Låt svalna.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi