Hoppa till huvudinnehåll

Grillad fisk "Guadalupe" i kokos och chili med lökrelish och bönris

Exotiska smakupplevelser och oväntade ingredienser är resultatet av Pauls vistelse i Västindien. Trots att han hävdar att västindisk matlagning består av 80% surfing och endast 20% matlagning blir det full fart vid grillen och mycket på tallriken.

Ingredienser

Anvisningar: 

Exotiska smakupplevelser och oväntade ingredienser är resultatet av Pauls vistelse i Västindien. Trots att han hävdar att västindisk matlagning består av 80% surfing och endast 20% matlagning blir det full fart vid grillen och mycket på tallriken. När man grillar hel fisk och vill äta det goda skinnet ska man förstås fjälla fisken först. Om man som Paul väljer sik och abborre är det skäl att utrusta sej med en hel del tålamod när abboren ska fjällas. Börja från stjärten och använd gärna en fiskekniv med tandad rygg. Sik går bra att fjälla i diskhon under vatten med tx en sked. Då sprätter fjällen inte runt köket.

Fjälla fisken, skär eventuellt bort huvudet så fiskarna sen ryms ner i grytan. Salta och stryk på olivolja.

Varva finskivad lök med de andra ingredienserna till lökrelishen och låt marinera i en glasburk.

Koka ris enligt instruktioner på paketet och blanda i bönor. Håll varmt. Kärna ur och skiva chilin. Finhacka lök och ingefära. Knäck kokosnöten, var uppmärksam på att den genomskinliga kokosmjölken inte rinner ut. Skala det vita kokosnötköttet och skär i bitar.

Riv det gröna av limen, pressa ur saften.

Koka upp kokosmjölk, färsk kokosmjölk, kokosbitar, chili, lök och vitlök, krossad kryddpeppar samt ingefära. Låt sjuda.

Grilla fisken på båda sidor. Den är klar när köttet inne i fisken invid ryggraden blivit vitt. Lägg ner i kokosgrytan. Riv lime över och pressa saften i gryten. Strimla till sist mynta över och servera direkt tillsammans med lökrelishen och bönriset.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi