Hoppa till huvudinnehåll

Mar y Montagna

Mar y Montagna med Rojo Mojo.
Mar y Montagna med Rojo Mojo. Mar y Montagna med Rojo Mojo. Bild: Svenska Yle / Strömsö mar y montagna,spett,Grillspett,grönsaker,zucchini,lax,Bacon,såser

Kärt barn har många namn. Mar y Montagna heter det i Spanien och Surf and Turf i Australien. Vi kallar det Hav och Berg. Det handlar om grillspett med råvaror från både land och hav, nu tillsammans med en röd sås och en sommardryck med melon.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det finns egentligen inga regler för hur man komponerar ett Mar y Montagnaspett, men det man ska tänka på är att såsen måste vara den gemensamma nämnaren.
Här finns den i form av en fantastisk röd universalröra, Rojo Mojo, samt en syrlig och fräsch blandning av citronskal och persilja som penslas på spetten vid grillning.

Mary Montagnaspett

Mar y Montagnaspett

En lämplig blandning av råvaror från land och hav.

Blötlägg spetten om dom är av trä. Koka bacon mört i vatten, tar ca 1 timme.

Skär lax, bacon och potatis i lika stora tärningar. Koka och skala smålökarna. Skär zucchini i 1 x 1 cm:s bitar.

Varva alla ingredienser på ett långt spett.

Finhacka persilja och citronskal.

Grilla spettet runt om i ca fem minuter, pensla med persilja och citron. Servera med rojo mojo.

Rojo Mojo

Rojo Mojo

Mixa paprika, chili, senap och vitlök med äggula. Montera med olja och smaka av med salt, svartpeppar och vinäger. Servera till spett.



Melon batido

Melon batido

En svalkande sommardryck för soliga dagar. Det enda som behövs är en mixer, ett lämpligt urval exotiska frukter, en skvätt vin och några färgranna sugrör. Och t.o.m. dem klarar man sig utan.

Skala och skär frukterna. Mixa melon, mango, sockerlag, limejuice och muscatel. Toppa med passionsfrukt och sugrör

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi