Hoppa till huvudinnehåll

Världens snabbaste kantarellpaj

Niklas mat
Niklas mat Bild: SVT / Andreas Hillergren 4087 3001 000

Niklas tar tillvara skogens guld och gör en kantarellpaj som inte bara är god utan även världens snabbaste.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Rensa och skär svampen i stora bitar. Hacka salladslök och bladspenat. Stek svampen i lite matfett tillsammans med den skurna salladslöken. Salta och peppra. Tillsätt därefter bladspenaten.

Vispa ihop grädde och ägg. Krydda med salt och peppar. Smaksätt gärna med en tesked dijonsenap.

Smöra fyra små pajformar. Lägg på två lager med filodeg. Låt lite deg hänga ut över kanten på formen. Bottna med svampfräset och häll sedan över äggstanningen. Toppa med riven ost. Sätt in pajen mitt i ugnen och grädda tills fyllningen stannat och fått lite färg, ca 25 minuter.

Sallad:
Blanda dijonsenap med olivolja i en salladssål. Tillsätt citronjuice eller vitvinsvinäger. Krossa rosépeppar i en mortel och häll över i skålen. Blanda ner grovhackad frisésallad.

Tips:
Pensla gärna pajdegskanterna med äggula innan pajerna sätts in i ugnen. Då får de en fin gyllenbrun färg.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi