Hoppa till huvudinnehåll

Plommontarteletter med rosmarin

Höstens plommon får huvudrollen i Niklas finurliga och delikata smördegsdessert.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Sätt ugnen på övervärme, 225 grader. Skär varje smördegsplatta i tre delar och nagga dem med en gaffel. Strö lite mjöl över och dra ett försiktigt drag med en kavel över varje platta, en gång åt varje håll. Pensla med äggula.

Dela plommonen i tunna klyftor. Lägg klyftorna i en skål och blanda med farinsocker. Fördela plommonen över smördegsplattorna. Lägg kvistar av rosmarin på toppen. Grädda i ugnen i 15-20 minuter till dess att smördegsflarnen är gyllenbruna och frasiga. Servera med en klick vaniljglass.

Tips:
Genom att skåra en rektangel i mitten av plattorna innan de penslas förhindrar man att plommonen "trillar ur" när tartletterna gräddas.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi