Hoppa till huvudinnehåll

Potatis- och purjolöksoppa

Niklas tar sig an några rökta delikatesser, utmärkta att pimpa en klassisk potatis- och purjolökssoppa med.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skala potatisen och dela på mitten. Skölj purjon och skiva i ca 2 cm breda skivor. Dela ner ca en halv färsk vitlök och lägg alla grönsaker i en het panna med lite olja. Vänta med saltet till sist. När grönsakerna fått lite värme i pannan och börjar dofta gott kan du hälla på vattnet och lägga i en buljongtärning. Koka i ca 15 minuter tills potatisen blivit mosig.

Under tiden, ta skinnet av ålen och "plocka" ner små bitar på ett fat. Akta så du inte får med några ben. Hacka igenom med en kniv. Om man inte har, eller inte tycker om ål, går det bra med varmrökt lax eller rökt makrill. När potatisen är färdigkokt, lägg innehållet i kastrullen, med lite spad, i en kannmixer. Mixa till en slät konsistens. Blanda i creme fraiche (grädde eller gräddfil går också bra). Salta, peppra, mixa igen!

Häll upp soppan direkt från mixern - då är den som skummigast och godast - toppa med ål, lite hackad gräslök och lite ringlad olivolja. Denna soppa kan också serveras kall, t ex på sommaren. Tycker du att den blir tjock, späd med grädde eller mjölk efter behag.

Tips:
Ålen i receptet kan väl bytas ut mot varmrökt lax eller makrill.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi