Hoppa till huvudinnehåll

Jungfrulax med senapsslungad potatis och inlagda citroner

De vanligaste metoderna för konservering av lax är rökning och gravning. När man tillreder jungfrulax så gör man båda och får då en väldigt hög smak på fisken.

Ingredienser

  • 500 gram (g) lax- Jungfrulax
  • 1 deciliter (dl) salt- Jungfrulax
  • 1 deciliter (dl) socker- Jungfrulax
  • 1 tesked (tsk) vitpeppar- Jungfrulax
  • 5 kvist dill- Jungfrulax
  • 5 st enbär- Jungfrulax
  • 500 gram (g) potatis- Senapstuvad potatis
  • 5 deciliter (dl) mjölk- Senapstuvad potatis
  • 25 gram (g) smör- Senapstuvad potatis
  • 25 gram (g) vetemjöl- Senapstuvad potatis
  • 2 matsked (msk) senap- Senapstuvad potatis
  • 1 st citron- Senapstuvad potatis
  • 1 matsked (msk) senapsfrön- Senapstuvad potatis
  • 1 bunt dill- Senapstuvad potatis
  • 6 st citron- Inlagda citroner
  • 3 deciliter (dl) socker- Inlagda citroner
  • 0.5 deciliter (dl) salt- Inlagda citroner
  • 1 liter (l) vatten- Inlagda citroner
Anvisningar: 

De vanligaste metoderna för konservering av lax är rökning och gravning. När man tillreder jungfrulax så gör man båda och får då en väldigt hög smak på fisken. Fisken serveras med fördel i tunna skivor och är ypperlig att servera i en sallad eller som i det här receptet tillsammans med lättstuvad potatis. Inlagda citroner är en medelhavstradition som funkar klockrent till en fet fisk från Norden. Ett måste i kylen inför vintern.

Gör så här:

Jungfrulax

Ett hopplock av växter man råkar hitta i skogen eller trädgården, t.ex. enris, fruktträdskvistar, rönnbärsblad och bär. Allt som kan ge en god röksmak går bra.

Mortla kryddor och blanda med socker. Gnid in laxen och låt stå i 12 h, här är det lätt gravning som gäller. Sätt igång grillen, lägg på ett ugnssäkert fat och fyll med olika sorters kvistar och blad som ger en god röksmak. Torka ur bladen och kvistarna . Lägg laxsidorna på grillen. Tänd på bladen och kvistarna, låt dem ta eld ordentligt. Stäng då genast locket och slå av brännarna för kall rökning (laxen skall inte tillredas enbart få röksmak). Rök i 20 minuter. Tag ut och skiva laxen tunt.

Senapstuvad potatis

Senapstuvad potatis

Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.
Smält smör och vispa i vetemjöl, späd med mjölk under omrörning. Smaksätt med grovsenap och rostade senapsfrön. Smaka av med salt, vitpeppar, citronjuice och dill. Avsluta med att blanda i potatis.

Inlagda citroner

Inlagda citroner

Koka upp vatten med socker och salt. Lägg i hela citroner och låt sjuda i 30 min. Byt vatten och smaksätt likadant . Sjud ytterligare 30 min. Låt ev. stå i kyl över natten för mera smak (inte nödvändigt). Skär citronerna i grova bitar. Lägg i en konservburk och täck med koklagen. Passar bra till all sorts fisk speciellt stekt.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi