Hoppa till huvudinnehåll

Pizza Paulino

Det finns en maträtt som Paul har talat entusiastiskt om ända sedan den första dagen han kom till Strömsö. För 11 år sedan jobbade Paul nämligen i den lilla bergsbyn Borgo a Mozzano i Toscana. Där bakade och smakade han stenugnsbakade pizzor som var utomjordiskt goda (Pauls egna ord). Och visst kan vi hålla med, bland dom ca. 300 rätter som hittills serverats på Strömsö hör det här till definitivt till tre i topp.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det finns en maträtt som Paul har talat entusiastiskt om ända sedan den första dagen han kom till Strömsö. För 11 år sedan jobbade Paul nämligen i den lilla bergsbyn Borgo a Mozzano i Toscana. Där bakade och smakade han stenugnsbakade pizzor som var utomjordiskt goda (Pauls egna ord). Och visst kan vi hålla med, bland dom ca. 300 rätter som hittills serverats på Strömsö hör det här till definitivt till tre i topp.

Recepten för toscanskt pizzabak hittar du nedan. Och misströsta inte - en stenugn är inte en nödvändighet även om den ger en extra god röksmak åt pizzan. Vill du bygga en finns instruktionerna här. Annars kan du följa Pauls råd för godare pizzor i vanlig ugn.

Gör så här:

1. Bottnen och tomatsåsen är A och O. Använd alltid lite socker i pizzadegen det ger en god brytning mellan sött och salt och frasighet. Degen skall vara seg och nästan hård och bottnen riktigt tunn när man kavlar ut den.

2. Kör alltid på högsta värme i ugnen. En stenskiva är bra att ha. Sätt in den i ugnen samtidigt som du sätter på ugnen på 300 C så att den blir ordentligt het innan pizzorna går in. Om du inte har en stenskiva värm upp plåten på förhand.

3. Välj färska tomater (helst kvisttomater) eller hela tomater på burk till tomatsåsen. Kvisttomater har fått mogna på kvist i solen och har mest smak. Om du använder burktomater, är hela tomater på burk dom bästa, dom har mera smak. Häll bort saften innan du börjar koka. En tomatsås skall koka länge,länge gärna några timmar. Ett tips är att koka en ordentlig sats tomatsås nu när tomaterna är som bäst och billigast och frysa in.

4. Baka först bottnen med enbart tomatsås i några minuter. Då blir den frasig. Sätter man alla ingredienser på pizzan från början kokar ingredienserna och bottnen kan bli degig.

Pizzadeg

Blanda jäst med fingervarmt vatten och olivolja. Sikta i vetemjöl, salt och socker. Knåda degen smidig och låt gärna vila i kyl ett par timmar.

Mustig tomatsås

Finhacka schalottenlök och svetta mjuk i olivolja. Tillsätt tärnad tomat och paprika. Slå på vin och tillsätt örtkryddor. Låt sjuda till tät konsistens. Smaka av med vinäger,salt och svartpeppar.

Fyllning enligt eget val t.ex.

Mozzarella, prosciutto, kronärtskocka, svamp (typ kantareller, karljohan), rostad paprika, oliver, salami, räkor, musslor, brynt lök, bacon, färsk tomat, bläckfisk, sparris.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi