Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsbakad lax med quinoa och yoghurtsås

Quinoafröet kommer från Sydamerika där det har varit en viktig basvara sedan urminnes tider. Niklas besöker Joaquin, som är uppvuxen på den nyttiga basvaran, för en lektion, och resultatet är denna ugnsbakad lax serverad med vitlöksstekt quinoa.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär svampen i stora bitar och lägg i en ugnsfast form. Skiva rödlöken och fördela över svampen. Dela sedan laxen i bitar och lägg ovanpå. Salta, peppra och avsluta med ett par klickar smör på toppen. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Koka quinoan enligt anvisningar på paketet. Låt rinna av en stund och stek sedan quinoan i en panna tillsammans med skivad vitlök.

Yoghurtsås:
Blanda matlagningsyoghurt, vatten, citronsaft och flytande honung. Smaka av med salt och peppar. Vid servering, ringla yoghurtsåsen över laxen och strö färsk salvia över quinoan.

Om Quinoafröet:

Quinoafröet kommer från Sydamerika där det har varit en viktig basvara sedan urminnes tider. Redan inkafolket insåg dess näringsmässiga betydelse och dyrkade quinoan, som man kallade för sädeskornens moder. Quinoafröet lär till och med varit så laddat med värde att de spanska kolonisatörerna förbjöd indianerna att odla det.

På senare år har quinoan uppmärksammats i resten av världen. Och tro det. Fröet är fullkomligt proppat med nyttigheter. Det har ett högt proteinvärde och innehåller mer kalcium än mjölk. Lägg därtill ett högt värde av flera viktiga mineraler och vitaminer. Dessutom är quinoa fritt från gluten och har ett lågt GI-värde.

Quinoafröna växer i klasar på en bladgrön ört, på svenska kallad mjölmålla. Det finns både röda och vita frön, men de vita är vanligast. Quinoaörten odlas främst i Peru och Bolivia.

Tillagning:
Quinoa kan med fördel användas som alternativ till ris eller pasta, i sallader eller i grytor och soppor. Quinoa kan också användas i exempelvis vegetariska biffar. För en mer nötig smak, rosta fröna i en panna innan de kokas.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi