Hoppa till huvudinnehåll

Mansaf (arabisk lammgryta)

Niklas gillar nötter och bjuder på mansaf, en arabisk lammgryta med nötter, russin och härligt fluffigt ris.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Skär lammköttet i mindre bitar. Bryn köttet i olja. Salta och peppra. Blanda vatten och yoghurt i en kastrull och koka upp. Tillsätt lammköttet och låt sjuda i ca 20-30 min. Häll av vätskan från lammgrytan, men spara den att ha som sås vid sidan om.

Skölj basmatiriset noga. Koka i rikligt med vatten i ca 10 minuter för att få ett extra fluffigt ris. Häll därefter av vattnet. Hacka löken. Hetta upp olja och lägg i lök samt det färdigkokta riset. Blanda saffran, spiskummin och gurkmeja i 2 msk vatten och rör ner i riset med hjälp av en gaffel.

Hacka mynta. Lägg bröden på ett stort djupt fat och häll riset ovanpå. Gör en grop i mitten av riset för lammköttet. Toppa med mandel, nötter och russin och avsluta med myntan. Skeda gärna över lite av såsen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi