Niklas gillar nötter och bjuder på mansaf, en arabisk lammgryta med nötter, russin och härligt fluffigt ris.
Ingredienser
- 500 gram (g) lamm
- 4 matsked (msk) rypsolja
- 2 deciliter (dl) vatten
- 2 deciliter (dl) matlagningsyoghurt
- 5 deciliter (dl) basmatiris
- 1 st gul lök
- 0.5 gram (g) saffran
- 0.2 tesked (tsk) gurkmeja
- 0.2 tesked (tsk) spiskummin
- 4 st tunnbröd- libanesiska
- 2 matsked (msk) sultanrussin
- 2 matsked (msk) pistagenötter
- 2 matsked (msk) sötmandel
- 2 matsked (msk) hasselnötter
- mynta
- salt
Gör så här:
Skär lammköttet i mindre bitar. Bryn köttet i olja. Salta och peppra. Blanda vatten och yoghurt i en kastrull och koka upp. Tillsätt lammköttet och låt sjuda i ca 20-30 min. Häll av vätskan från lammgrytan, men spara den att ha som sås vid sidan om.
Skölj basmatiriset noga. Koka i rikligt med vatten i ca 10 minuter för att få ett extra fluffigt ris. Häll därefter av vattnet. Hacka löken. Hetta upp olja och lägg i lök samt det färdigkokta riset. Blanda saffran, spiskummin och gurkmeja i 2 msk vatten och rör ner i riset med hjälp av en gaffel.
Hacka mynta. Lägg bröden på ett stort djupt fat och häll riset ovanpå. Gör en grop i mitten av riset för lammköttet. Toppa med mandel, nötter och russin och avsluta med myntan. Skeda gärna över lite av såsen.