Hoppa till huvudinnehåll

Korngrynspudding på gammaldags vis med stekt fläsk och lingon

En extremt enkel vardagsrätt med medeltidsstuk kan man kalla det här. Korn användes nämligen mycket i matlagningen på medeltiden och har i det moderna köket hamnat i skymundan. Just det här receptet härstammar från Pauls sambos farmor och går åtminstone 100 år tillbaka i tiden.

Ingredienser

Anvisningar: 

En extremt enkel vardagsrätt med medeltidsstuk kan man kalla det här. Korn användes nämligen mycket i matlagningen på medeltiden och har i det moderna köket hamnat i skymundan. För korngryn är ju ett bra alternativ till t.ex. pasta och ris och dessutom lokalt producerat. Här serveras korngrynen i en pudding. Just det här receptet härstammar från Pauls sambos farmor och går åtminstone 100 år tillbaka i tiden. Till korngrynspuddingen serveras stekt bacon eller fläsk och rårörda lingon.

Till puddingen är det bäst att använda obehandlade risgryn (t.ex. grötris). Behandlade vaxade risgryn innehåller nämligen inte stärkelse som fungerar som bindematerial.

Gör så här:

Skölj ris och korngryn i vatten. Blanda med mjölk och kryddor och lägg i en ugnssäker form. Baka i 200 c tills korngrynen är mjuka och puddingen fast. Kyl och skär skivor. Innan servering stek i smör och servera nystekt fläsk och rårörda lingon till.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi