Hoppa till huvudinnehåll

Brandade på gädda med hårdbröd

Fiskaren Ralf Dahlin smakar på gädda på hårdbröd
Fiskaren Ralf Dahlin smakar gäddan på hårdbröd Fiskaren Ralf Dahlin smakar på gädda på hårdbröd Bild: YLE/Strömsö brandade

I mellaneuropa hör gädda till de verkliga fiskdelikatesserna. Dags alltså att slå ett slag för inhemsk matfisk av bästa sort med ett recept på Brandade som är en spansk rätt som består av mosad potatis med fisk i en eller annan form – här serverad med en syrlig tomatsallad.

Ingredienser

Anvisningar: 

I mellaneuropa hör gädda till de verkliga fiskdelikatesserna. I t ex Frankrike och Tyskland kan man ofta hitta gädda på finkrogsmenyerna. Dags alltså att slå ett slag för inhemsk matfisk av bästa sort med ett recept som kan få även den största gäddskeptikern att ändra åsikt. Brandade är en spansk rätt som består av mosad potatis med fisk i en eller annan form – här serverad med en syrlig tomatsallad. Gäddan kan grillas över öppen eld eller i vanlig grill eller varför inte i ugn. Plockat fiskkött och potatis utgör grunden.

Gör så här:

Tag ur gäddan och fyll magen med krossade hela vitlöksklyftor, bränt enris, citronskal, grov salt och svartpeppar. Linda in i aluminiumfolie och grilla direkt på glöden ca 15 min. Tag bort skinnet och plocka köttet. Koka potatis riktigt mjuk i lättsaltat vatten och mosa med gaffel. Bind med smör och olivolja. Smaksätt med riven vitlök, citronsaft och persilja och blanda med fiskköttet. Servera med förberedd tomatsallad och tunnbröd eller det bröd som finns att tillgå.

Tomatsallad: (tomater, schalottenlök, vinäger, olivolja, basilika)
Hårt bröd ( tunnbröd eller knäckebröd)

Tilläggsinfo: 

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi