Osso buco står högt på listan över kockarnas favoritbjudmat. Niklas levererar ett smarrigt recept med krämig polenta till.
Ingredienser
- 750 gram (g) kalvlägg
- 5 matsked (msk) olivolja
- 2 st gul lök
- 2 st morot
- 1 st blekselleristjälk
- timjam- färsk
- 1 st lagerblad
- 4 st svartpepparkorn
- 0.5 st citron
- 3 deciliter (dl) vitt vin
- 1 burk tomatkross
- vitlök
- salt
- 1.5 deciliter (dl) polenta- Polenta
- 1.5 deciliter (dl) parmesan- Polenta
- 50 gram (g) smör
- 1 deciliter (dl) matlagningsgrädde
Gör så här:
Hetta upp olja i en vid stekgryta och bryn köttet på båda sidor tills det fått en fin stekyta.
Skala och finhacka lök, morötter och blekselleri. Lägg ner grönsakerna i grytan och fräs dem under omrörning. Tillsätt timjan, lagerblad, pepparkorn och citronskal. Slå på vitt vin och krossade tomater. Brässera i 1,5 timme under lock på svag värme.
Koka upp vatten till polentan enligt anvisningar på paketet. Vispa ner grynen. När vattnet har avdunstat slå på grädde och blanda i parmesanost. Avsluta med en rejäl smörklick. Om polentan ändå känns för torr tillsätt lite extra vatten.Vid servering, garnera osso bucon med färsk timjan.
Övrigt:
Ett klassiskt tillbehör till ossobucon är gremolata - vilket även kan användas till pasta eller kyckling. Kolla in recepten med gremolata här!