Till dessert blir det formidabla osttillbehör i form av franska kryddbrödet pain d'épice med kvittenmarmelad.
Ingredienser
- 1.5 deciliter (dl) vispgrädde
- 1 deciliter (dl) honung
- 0.5 deciliter (dl) farinsocker
- 1 matsked (msk) brödkrydda
- 10 st torkade aprikoser
- 1 deciliter (dl) pumpafrön
- 1 deciliter (dl) valnötter
- 3.5 deciliter (dl) vetemjöl
- 1 tesked (tsk) ingefära- malen
- 1 tesked (tsk) kanel
- 2 tesked (tsk) bikarbonat
- 1 tesked (tsk) flingsalt
- mandelspån
- smör
- 2 st kvittenfrukt- Kvittenmarmelad
- 3 deciliter (dl) syltsocker- Kvittenmarmelad
- 0.5 st citron- Kvittenmarmelad
Anvisningar:
Gör så här:
Pain d'épice
Sätt ugnen på 150 grader. Värm grädde, honung, farinsocker och brödkrydda till ljummet.
Hacka aprikoserna och blanda med resterande torra ingredienser. Häll ner vätskan i blandningen och rör om. Smält smör och pensla en sockerkaksform, bröa sedan med mandelspån. Häll degen i formen och ställ i mitten av ugnen ca 35 minuter.
Kvittenmarmelad
Skala och tärna kvittenfrukterna och lägg i en kastrull. Tillsätt syltsocker och citronjuice. Låt koka i ca 15 min. Häll på burk. Servera tillsammans med en god ost.
Gjord av
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi