Hoppa till huvudinnehåll

Saltinbakad älgstek med höstlig ragu

Trött på torra och träiga köttbitar? Då kanske det är dags att prova på saltinbakning. Det är en gammal metod för att tillaga större bitar kött eller hela fåglar.

Ingredienser

Anvisningar: 

Trött på torra och träiga köttbitar? Då kanske det är dags att prova på saltinbakning. Det är en gammal metod för att tillaga större bitar kött eller hela fåglar. Vid saltinbakning paketerar man in köttet i en deg gjord av grovt salt och vetemjöl. Degskalet gör att all saft hålls inuti köttet. Saltinbakning passar speciellt bra för vilt, som skall stekas i högre temperatur än t.ex. nötkött. Bättre än varm korv på en fotbollsmatch var vårt omdöme om slutresultatet. Köttet serveras här med en ragu som kronas av en frisk vinägrett.

Saltinbakad älgstek

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C grader. Blanda alla ingredienser till saltdegen (om steken är större ökar man bara degmängderna). Kavla ut degen tunt mellan plastfilm. Peppra steken runt om och bryn på alla sidor i en het stekpanna. Strö ut lite örter på degen, rulla in steken i saltdegen med hjälp av den undre plastfilmen och förslut tätt. Ta bort plastfilmen och tryck i en stektermometer.

Stek upp den till en innertemp på 48 c. Tag ut och låt vila.
Skala jordärtskockor och skär purjolök och jordärtskockor i bitar. Sätt grönsakerna i en gryta tillsammans med svampen och sätt i smöret, grönpeppar och salt. Tillred i gryta på 200 c tills grönsakerna har mjuknat.

Blanda under tiden en vinägrett av granatäpple, vinäger, olivolja, salt och peppar. Lättast får man kärnorna ur granatäpplet om man delar frukten och knackar ur kärnorna med en kniv. Granatäpplet kan också ersättas med vanliga äppelbitar om man önskar. Klyv till sist saltpaketet, skiva steken och servera höstragun med lite syrlig vinägrett på.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi