Hoppa till huvudinnehåll

Tartar på två sätt

Tartar är en lättlagad förrätt som känns fräsch och lyxig i alla lägen. Förrätten baseras på finskurna råvaror som smaksätts på olika sätt. Det går att variera tartaren i det oändliga. Här är två varianter, en klassisk på oxfilé samt en på räkor och äpple.

Ingredienser

 • 200 gram (g) oxfilé- Oxfilétartar
 • 1 matsked (msk) kapris- Oxfilétartar
 • 0.5 st schalottenlök- Oxfilétartar
 • 1 matsked (msk) senap- Oxfilétartar
 • 1 st röd chili- Oxfilétartar
 • salt- Oxfilétartar
 • svartpeppar- Oxfilétartar
 • 50 gram (g) parmesan- Oxfilétartar
 • 4 st äggula- Oxfilétartar
 • 4 st äppel- Äppeltartar med pepparrots crème fraîche
 • 2 deciliter (dl) äppelcider- Äppeltartar med pepparrots crème fraîche
 • 2 deciliter (dl) äppelmust- Äppeltartar med pepparrots crème fraîche
 • 5 gram (g) agar-agar- Äppeltartar med pepparrots crème fraîche
 • 1 st citron- Äppeltartar med pepparrots crème fraîche
 • 3 matsked (msk) olivolja- Äppeltartar med pepparrots crème fraîche
 • 200 gram (g) räkor- Äppeltartar med pepparrots crème fraîche
 • 2 deciliter (dl) crème fraîche- Äppeltartar med pepparrots crème fraîche
 • 1 st pepparrot- bit, Äppeltartar med pepparrots crème fraîche
 • dill- Äppeltartar med pepparrots crème fraîche
Anvisningar: 

Tartar är en lättlagad förrätt som känns fräsch och lyxig i alla lägen. Förrätten baseras på finskurna råvaror som smaksätts på olika sätt. Det går att variera tartaren i det oändliga. Här är två varianter, en klassisk på oxfilé samt en på räkor och äpple.Oxfilétartar

Oxfilétartar

Finhacka oxfilé, kapris, lök och chili. Blanda ihop med senap och krydda med salt och peppar. Pressa ut i fyra små runda formar. Toppa med riven parmesan och äggula före servering. Servera gärna med en blandad grönsallad.

Äppeltartar

Äppeltartar med pepparrots creme fraiche

Koka upp cider och must. Tillsätt agar agar och låt mustblandningen koka upp igen. Slå upp i en fyrkantig förpackning, till exempel en brödform. Låt blandningen stelna i kyl. Fintärna äpplen och lägg i citronvatten. Skär räkorna fint, men spara några till garneringen. Tärna äppelgelen fint och blanda med räkor, citronskal och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Vispa creme fraiche med riven pepparrot, salt, citronsaft och finskuren dill. Tryck ut räkröran i fyra runda små formar. Toppa med pepparrots creme fraiche och garnera med en dillkvist och några räkor. Servera gärna med en grönsallad.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi