Hoppa till huvudinnehåll

Margrét Halldórsdottirs laufabrauð

Laufabrauð är tunna runda kakor. Man skär ut mönster i dem och sedan steks de i t.ex. rypsolja. Förr använde man förstås annan typ av fett till stekningen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Laufabrauð är tunna runda kakor. Man skär ut mönster i dem och sedan steks de i t.ex. rypsolja. Förr använde man förstås annan typ av fett till stekningen.

» Läs mer om isländska jultraditioner

1. Mät upp mjölet i en bunke och lägg till bakpulver och salt. Slå på den varma (heta) mjölken. Arbeta ihop degen tills den är blank och utan sprickor. Håll degen varm genom att linda in den i en handduk.

2. Kavla degen jättetunn, lägg en tallrik uppochner på den och skär runt tallrikskanten för att få en rund kaka. Nu kan du skära mönstret i brödet med en liten vass kniv.

3. Värm oljan. Kolla att den är tillräckligt het genom att steka en liten bit deg i den. Stek sedan varje kaka på båda sidorna i oljan. Tag upp kakan, sätt den mellan två ark hushållspapper och pressa försiktig ner den med någon tyngd, t.ex. en kastrull.

Detta recept är från jol.ismennt.is

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi