Hoppa till huvudinnehåll

Glöggtider i Strömsö

Strömsös dryckesexpert Ella bjuder här på härliga ljuvt doftande och smakande hemgjorda glöggar. Det blir en kryddig rödvinsglögg och en trendig och fräsch alkoholfri ljus glögg. Den ljusa glöggen kan också göras med vitvin om man så önskar.

Ingredienser

Anvisningar: 

Glühwein i Tyskland, vin chaud i Frankrike och mulled wine i England. Glöggen finns överallt i olika former. Vår glögg är ofta något sötare än de övriga europeiska motsvarigheterna. Förr i tiden kokades glögg på vin som annars var odrickbart. Den traditionen kan man gärna fortsätta med. Blanda i gammalt vin och överblivna skvättar och koka egen glögg som förutom en smakupplevelse också ger en härlig doft.

» Ännu fler smakupplevelser får man om man serverar Pauls glöggtilltugg till hemmakokt glögg

Kryddig rödvinsglögg och uppfriskande fläderblomsglögg

För att försöka återskapa den ”brända” smaken som ska finnas i ett ursprungligt glödgat vin vill jag tillreda en rödvinsglögg där sockret får karamelliseras i kastrullen innan resten av ingredienserna hälls på.
Vit glögg igen är lite trendigt – och bra för dem som vill ha ett friskare alternativ. Jag tillreder en flädersaftsglögg med smak av citrus och ingefära. Glöggen kan också tillredas med vin som bas. En perfekt välkomstdryck i jultider får man om man kyler ner saft- eller vinglöggen sätter i några isbitar häller på lite mousserande vin (t.ex. Fürst von Metternich Riesling Sekt).
- Ella -

Gör så här:

Kryddglögg

Kryddglögg med smak av äppel och stjärnanis

Sockret hettas upp i en teflonkastrull så att det börjar smälta och får lite bränna. Vinet hälls på (obs, det fräser som bara den!). Resten av ingredienserna tillsätts, och glöggen får sjuda sakta tills smakerna uppnår den intensitet man vill. Drycken silas och serveras i vackra glas, garneras med en kanelstång och stjärnanis.

Spruta in vatten i ugnen med en blomspruta

Vitt glühwein med citrus och ingefära

Sätt alla ingredienser i en kastrull, dela vaniljstången. Kryddnejlikorna skall tryckas in i frukterna. Sjud tills önskad smak uppnås. Drycken silas och serveras i vackra glas och garneras med citrusskivor. När glöggarna är silade kan dom förvaras i kylskåp och värmas upp innan servering.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi