Hoppa till huvudinnehåll

Pablos empanadas

Empanadas är ett slags köttpiråger som är ett vanligt argentiskt mellanmål, till och med populärare än pizza. Köttpirågerna blir alltid lite olika för alla viker ihop dem lite på sitt eget sätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Empanadas är ett slags köttpiråger som är ett vanligt argentiskt mellanmål, till och med populärare än pizza. Köttpirågerna blir alltid lite olika för alla viker ihop dem lite på sitt eget sätt.

» Läs mera om hur en argentiskt dopfest går till

Fyllning:

Skala och finhacka löken, fräs till den saftar sig i lite olja i en stor kastrull. Lägg i köttfärsen och fräs gyllenbrun, tillsätt kryddorna och smaka av med salt. Lyft av spisen. Hårdkoka äggen och skär upp i klyftor.


Degen:

Blanda mjöl, salt och bakpulver väl, häll upp på bakbordet som en stor "vulkan” med krater i mitten, klicka i smöret i kratern och häll det kokande vattnet över detta. Börja blanda ner mjölet från kanterna med en sked och fortsatt med handema nar det svalnat tillräckligt. Knåda kraftigt (en härlig deg att knåda tillsammans med andra) tills degen är klibbfri. Den ska inte småspricka när man drar i den. Tillsatt mera vatten om det behövs. Kavla ut lövtunt (1-2 mm) och skar ut rundlar med en skål som mall.

Fyllning och gräddning:

Lägg en rågad matsked med köttfyllning pa ena halvan av degrundeln, äggklyfta och 1 oliv. Vik över andra halvan och tryck fast kanten. Pirogerna gräddas i ugn 175-200 grader i 15-20 minuter.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi