Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös sushirullar

Portioner med Strömsös sushi klara för servering
Portioner med Strömsös sushi klara för servering Bild: Yle/Carina Ahlskog sushi,recept,matrecept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson

Det japanska köket har en djungel av termer och estetiken och traditionerna är mycket viktiga. Det här är Strömsös egen variant av det japanska köket med alla de viktiga smakerna men i ett eget format. Det är en lekfull rätt med både klassiska japanska ingredienser och nordiska element.

Ingredienser

  • 5 st rispapper- Sushirulle med lax och körvel
  • 200 gram (g) lax- Sushirulle med lax och körvel
  • 0.5 st gurka- Sushirulle med lax och körvel
  • 1 st morot- Sushirulle med lax och körvel
  • 0.5 st rättika- Sushirulle med lax och körvel
  • 0.5 st isbergssallad- Sushirulle med lax och körvel
  • 3 deciliter (dl) soja- Sushirulle med lax och körvel
  • 4 gram (g) agar-agar- Sushirulle med lax och körvel
  • 4 kvist körvel- Sushirulle med lax och körvel
  • syltad ingefära- Sushirulle med lax och körvel
  • wasabi- Sushirulle med lax och körvel
  • 50 gram (g) forellrom- Marinerad forellrom
  • 2 matsked (msk) soja- Marinerad forellrom
  • 1 tesked (tsk) syltad ingefära- Marinerad forellrom
  • 1 nypa wasabi- Marinerad forellrom
  • 2 st äggula- Sesammajonäs
  • 1 klyfta vitlök- Sesammajonäs
  • 2 st lime- Sesammajonäs
  • 2 kvist koriander- Sesammajonäs
  • 2 matsked (msk) sesamolja- Sesammajonäs
  • 1 deciliter (dl) rypsolja- Sesammajonäs
  • soja- Sesammajonäs
  • svartpeppar- Sesammajonäs
Anvisningar: 

Det japanska köket har en djungel av termer och estetiken och traditionerna är mycket viktiga. Det här är Strömsös egen variant av det japanska köket med alla de viktiga smakerna men i ett eget format. Det är en lekfull rätt med både klassiska japanska ingredienser och nordiska element.

Sushirulle med lax och körvel

Koka upp soya med agar agar och gjut i en rektangulär plast låda inklädd i plastfilm. Låt stelna och skär i långa remsor. Strimla gurka, morot, rättika och isbergsallad. Skär laxen i långa remsor med samma dimensioner som soyabitarna. Finhacka ingefära och blanda med grönsakerna. Blötlägg rispapper i ljummet vatten. Lägg rispapper på en handduk och varva alla ingredienser i en hög på rispappret. Avsluta med koriander. Rulla ihop hårt och skär i portionsbitar. Poängen är att alla smaker finns i rullen som ett optimalt mingelsnacks. Garnera sushirullarna med marinerad forellrom och servera med sesammajonäs.

Marinerad forellrom

Blanda alla ingredienser och låt dra en halvtimme. Servera på sushibitarna.

Sesammajonäs

Vispa äggula med finriven vitlök, limesaft, finstrimlad koriander och matolja. Smaka av med soya, sesamolja och svartpeppar. Servera majonäsen som dipsås till sushirullarna.

Portion med Strömsös sushi
Portion med Strömsös sushi Bild: Yle/Carina Ahlskog sushi,Strömsö (tv-program),Paul Svensson

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi