Hoppa till huvudinnehåll

Crème caramel på havtorn

En portion av efterrätten creme caramel toppad med rårörda havtorn och några citronmelissblad. Efterrätten är serverad på ett grått, fyrkantigt glasfat.
En stor skopa havtorn bryter sötman i Pauls crème caramel. En portion av efterrätten creme caramel toppad med rårörda havtorn och några citronmelissblad. Efterrätten är serverad på ett grått, fyrkantigt glasfat. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),dessert,efterrätter,havtorn,creme caramel

Det här är en dessert som har fått leva kvar i århundraden av förklarlig anledning. Den är en kombination av sammetskonsistens och balans mellan sötma, beskhet och syrlighet. Detta recept delges bara mina närmaste och det råkar vara ni.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Koka upp mjölken med 50g socker och vaniljstången. Låt svalna.

Koka upp resterande socker med lite vatten tills det karamelliseras. Slå direkt i formar (Obs! Tunt lager i botten).

Blanda ägg med mjölk och grädde och fyll formarna halvvägs (ca. 1-2cm). Baka i vattenbad i ugn på 120 C i 60-65 min eller tills det stelnat.

Rårör havtorn med lika delar socker och täck formen med ett tunt lager. Sen är det bara att njuta.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi