Hoppa till huvudinnehåll

Jägaren Anita Storms mustiga älggryta

Anita Storms mustiga älggryta.
Anita Storms mustiga älggryta Anita Storms mustiga älggryta. Bild: YLE/Strömsö gryta

Jakt handlar inte bara om spänningen i att fälla bytet. För jägaren och hobbykocken Anita Storm handlar det om en naturupplevelse och för henne är det minst lika viktigt vad man gör av bytet som att fälla det.

Ingredienser

Anvisningar: 

Anita Storm lyfter gärna fram de smakrika råvaror som vi har i vår omgivning, som älg, hjort och säl. De kan bli precis lika delikata som gåslever eller kalvfilé, bara de hanteras rätt. Det viktigaste är att inte slarva med hygienen under slakten. Med rätt teknik kan man få väldigt gott kött. Dessutom ska man inte vara rädd att experimentera i köket. Anita använder gärna bär och svamp när hon lagar mat. Som chefredaktör för jakttidningen Trapper (www.trapper.fi) är hon med och tar fram tidningens recept.

När Anita Storm besökte Strömsö bjöd hon på en mustig och kryddig älggryta med ugnsgrillade rotsaker. Älgköttet kan bytas ut mot nötkött.

Stormig viltgryta

Bryn köttet i kallpressad rypsolja, tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt rödvin, hottomat, vinäger, trattkantareller, viltfond, soja, vatten och lagerblad. Låt koka upp. Tillsätt tranbären och låt grytan koka i 1 ½-2 timmar. Red med maizena och tillsätt smör. Smaka av med salt och peppar. Grytan kan med fördel tillredas dagen före. Garnera med Storbladig persilja.

Ugnsgrillade rotsaker

Skala rotsakerna. Tärna i ungefär lika stora bitar, men variera lite med stavar och kuber. Förkoka rotsakerna i ca 5 minuter. Strö ut rotsakerna på en plåt. Ringla över honung och olja och blanda om. Tillsätt kryddorna. Tillred i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi