Hoppa till huvudinnehåll

Aina Kvarnströms vinbärsrecept anno 1897

Så här konserverade Maarit Feldt-Rantas farfarsmor Aina Kvarnström vinbär år 1897. Dessutom bjöd hon på ett tips på hur man förvarar krusbär.

Ingredienser

Anvisningar: 

Så här konserverade Maarit Feldt-Rantas farfarsmor Aina Kvarnström vinbär år 1897. Dessutom bjöd hon på ett tips på hur man förvarar krusbär.

» Se också originalreceptet inskannat som pdf
» Läs mera om Maarit Feldt-Rantas trädgårdsintresse

Röda och hvita vinbär

De största vinbär, man kan få klippes ifrån stjelkar och fnas. Till hvarje 400 gr bär tages 400 gr socker och 45 centiliter vatten, hvilket i en renskurad syltkittel bör uppkoka och skummas åter och böra koka på sakta eld en half timme då de upphällas att kallna och sedan förvaras i burkar, som nämt är.

Aina tipsade också om hur man kan förvara krusbär:

Krusbär med sirap

Krusbären fnasas, mätes och sjöljes. Till hvarje 2,5 liter bär tages 6 deciliter brun sirap, som i en välskurad malmgryta bör uppkoka innan bären ilägges. Då bär och sirap uppkokat, skummas åter och ilägges 15 centiliter skurna pomeransskal till hvarje 2,5 liter bär; syltet bör på sakta eld och under jämn omrörning koka tre timmar. Om man då tager 1 lit. rensade och välsköljda hallon till hvarje 2,5 lit. krusbär samt 6 deciliter sirap till hvarje 2,5 lit hallon, lägger dem i gryta till krusbären att koka en timme, så blir moset mycket lösare och bättre. Det förvaras i stora stenkrukor.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi