Hoppa till huvudinnehåll

Rostade och ugnsbakade rödbetor

Rödbeta
Rödbeta Bild: Yle rödbeta,rotfrukter

Carina Wikman från Aspegrens trädgårdsförening bjuder på två av sina bästa rödbetsrecept: rostade rödbetor med vitlök och örter och ugnsbakade rödbetor med fetaost och honung.

Ingredienser

  • 4 st rödbeta
  • 1 deciliter (dl) olivolja
  • 4 klyfta vitlök
  • 2 tesked (tsk) rosmarin
  • 2 tesked (tsk) timjam
  • salt
  • 4 st rödbeta- Ugnsbakade rödbetor med fetaost och honung
  • 1 deciliter (dl) olivolja- Ugnsbakade rödbetor med fetaost och honung
  • 200 gram (g) fetaost- Ugnsbakade rödbetor med fetaost och honung
  • 1 deciliter (dl) honung- Ugnsbakade rödbetor med fetaost och honung
Anvisningar: 

Carina Wikman från Aspegrens trädgårdsförening bjuder på två av sina bästa rödbetsrecept. Testa också Carinas rödbetskaka!
Eva Vikstedt besökte Aspegrens trädgård i Jakobstad i ett av avsnitten i programserien Mitt paradis. Läs mera om besöket på Aspegrens.

Rostade rödbetor med vitlök och örter

Skala och klyfta rödbetorna. Ringla ner olivolja i en stekpanna. Sätt i rödbetsklyftorna, fräs dem tills ytan får lite färg. Sänk värmen . Pressa över vitlöken och strö över örterna och salt. Låt rödbetorna bli nätt och jämt mjuka med stekpannan på medelvärme.

Ugnsbakade rödbetor med fetaost och honung

Skala och skiva rödbetorna i 0,5cm tjocka skivor. Ringla ner lite olivolja i botten på en ugnsform. Rada ner rödbetskivorna varvade med fetaost. Ringla över honung eller fördela klickar jämnt över rödbetorna. Ringla till slut lite olivolja överst. Sätt in i ugnen på ca 200 grader ca 30 min eller tills rödbetsskivorna är mjuka.
Om du vill kan du förkoka rödbetorna. Då behöver de bara bli varma i ugnen.

Använd gärna betor av olika färger och även andra rotsaker. Kom bara ihåg att hålla de röda betorna skilda från andra rotsaker så att färgerna inte blandas.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi