Hoppa till huvudinnehåll

Pauls pastafestival

Hemlagad pasta med tomater och basilika.
Hemlagad pasta med tomater och basilika. Hemlagad pasta med tomater och basilika. Bild: Svenska Yle / Strömsö pasta,Hemlagad mat,Hemlagad,Paul Svensson,Strömsö (tv-program),basilika

Pasta är mycket mera än spaghetti och makaroner i ett kilos förpackningar. Det finns minst lika många pastasorter som det finns kreativa italienare. Pauls tid i Italien gav honom en stor kärlek för hemlagad pasta och det mångsidiga hantverket bakom.

Ingredienser

  • 1.5 deciliter (dl) vetemjöl- Torkad pasta
  • 2 deciliter (dl) durumvetemjöl- Torkad pasta
  • 2 matsked (msk) olivolja- Torkad pasta
  • 1 st ägg- Torkad pasta
  • 1 st äggula- Torkad pasta
  • 2 matsked (msk) vatten- Torkad pasta
  • 0.5 tesked (tsk) salt- Torkad pasta
  • 2.4 deciliter (dl) vetemjöl- Agnolottideg
  • 6 st äggula- Agnolottideg
  • 1 st ägg- Agnolottideg
  • 1.5 tesked (tsk) olivolja- Agnolottideg
  • 1 matsked (msk) mjölk- Agnolottideg
  • 200 gram (g) ricotta- Basilika- och ricottafyllning
  • 1 st basilikakruka- Basilika- och ricottafyllning
  • 2 matsked (msk) olivolja- Basilika- och ricottafyllning
  • salt- Basilika- och ricottafyllning
  • svartpeppar- Basilika- och ricottafyllning
Anvisningar: 

Pasta är mycket mera än spaghetti och makaroner i ett kilos förpackningar. Det finns minst lika många pastasorter som det finns kreativa italienare. Det finns olika pastasorter för olika såser och rätter, torkad och färsk pasta. Pauls tid i Italien gav honom en stor kärlek för hemlagad pasta och det mångsidiga hantverket bakom.



Torkad pasta

Torkad pasta

Pulsmixa alla ingredienser i matberedaren tills degen börjar ta ihop. Knåda degen ca 10 minuter tills den är glansig. Om degen blir för hård, tillsätt droppvis med vatten. Låt vila i kyl några timmar. Den här degen är anpassad för torkning och ger pastan med mer tuggmotstånd.

Kavla pastan i pastamaskin och skär ut önskad form. För fin pasta som tagliarini (änglahår) och tagliatelle ska pastadegen kavlas så tunn som möjligt. För grövre pastafigurer som fjärilspasta ska pastadegen kavlas något tjockare. Torka pastan över en stång i köket (t.ex. ett upphängt kvastskaft) eller på en plåt med durumvetemjöl. Det går också bra att kavla in tunna örter som persilja och körvel, eller rivet citronskal i degen. Det ger både färg och smak åt pastan.

Agnolotti färskpasta

Agnolotti färskpasta

En av de lyxigaste pastarätterna är färskpastan agnolotti. Det är en sorts ravioli med speciell vikning som används frekvent i finkrogskök. En av orsaken till att den blivit så speciell är att varje pastaknytte har mycket fyllning och inte så mycket överflödig pasta. Paul gör sin agnolotti med en basilika- och ricottafyllning.

Agnolottideg


Pulsmixa ingredienserna i matberedaren tills degen nästan tar ihop. Knåda hårt på bänken tills den blir riktigt seg och blank, ca 15 minuter. Låt vila i kylen ett par timmar. Kavla ut tunna flak i pastamaskinen. Spritsa en sträng med fyllning längs långsidan på pastan. Vik över kanten och fäst så att fyllningen hålls på plats. Vik över ytterligare en gång och tryck med pekfingrarna för att forma storleken på varje agnolotti.

Dela med pizzaskärare till små kuddar. Förvara på durumvete. Koka i lättsaltat vatten i ca 3min. Serveras med nyskuren tomat, olivolja, citronskal och juice.



Basilika- och ricottafyllning

Mixa allt slätt i matberedare och förvara i en spritspåse.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi