Hoppa till huvudinnehåll

Svenska toastklassiker

Nystekt toast har en stark tradition i den svenska matkulturen och är väldigt omtyckt än i dag. En av Sveriges största mästerkockar, Tore Wretman skapade en av de största klassikerna, Toast skagen. Något mera okänd är kanske Toast Pelle Janzon som operasångaren Per Janzon står bakom. Det här är två klassiker utan krusiduller som gör succé varje gång.

Ingredienser

Anvisningar: 

Nystekt toast har en stark tradition i den svenska matkulturen och är väldigt omtyckt än i dag. En av Sveriges största mästerkockar, Tore Wretman skapade en av de största klassikerna, Toast skagen. Något mera okänd är kanske Toast Pelle Jansson som operasångaren Per Janzon står bakom. Det här är två klassiker utan krusiduller som gör succé varje gång.

Toast skagen

Blanda ihop äggula med senap och pepparot. Montera med matolja. Smaka av med salt, vitpeppar och finskuren dill. Grovhacka räkorna och det mesta av dillen och blanda med majonnäsen. Pressa över citronsaft och rör om.

Smörstek brödet och servera direkt med skagenröra och löjrom. Garnera med dill och citronklyfta.

Toast Pelle Janzon

Putsa oxfilén och krydda runt om. Stek hårt och hastigt i stekpanna. Finhacka lök, gräslök och ruccola.

Stansa ut runda skivor av brödet och smörstek. Skiva oxfilén i tunna skivor och banka ut tunnare. Lägg hackad lök och ruccola på brödskivorna. Placera en rå äggula ovanpå. Täck brödet med oxfilé och toppa med löjrom. Strö över nymald svartpeppar.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi