Hoppa till huvudinnehåll

Äppelsufflé med smak av sommarpaj

Om du vill briljera i köket är den här luftiga och fluffiga efterrätten rätt val. Sufflén kan med fördel också göras på rabarber.

Ingredienser

Anvisningar: 

"Som att äta moln" beskriver Elin den här efterrätten: luftigt och fluffigt. Om du vill briljera i köket är det här något att satsa på. Förbered sufflésmeten på förhand och ställ in i ugnen medan gästerna avslutar varmrätten. Servera direkt från ugnen för att kunna presentera en riktigt hög och fluffig sufflé.

Blanda smör, vetemjöl, kardemumma och socker. Smula blandningen på en plåt och baka i ugn på 175° C tills den fått en gyllene färg. Mixa fint.

Temperera smör (värm det en stund t. ex. i ugnen) och pensla formarna. Pensla först bottnen och sedan sidorna med raka penseldrag från bottnen upp till kanten (för att sufflén ska resa sig jämnt i ugnen). Fodra formarna med kaksmulor. Skär äppel i mindre bitar. Koka upp socker med lite vatten och låt det karamelliseras. Lägg i äppelbitarna. Skaka om och tillsätt lite vatten. Koka tills mjuka. Mixa till puré. Använda 250g av purén och tillsätt calvados, äppelsaft och red av med potatismjöl. Vispa äggvita, citron och socker långsamt i matberedare eller med elvisp. Blanda lite vita med sufflégrund ordentligt och blanda sedan försiktigt ner resterande äggvita.

Fyll formarna och knacka dem mot bordet så att smeten fördelas jämnt. Stryk slätt på toppen. Baka i varmluftsugn på 180° C i ca 8-10 min. Beroende på storleken av kopp tar det olika lång tid. Prova dig fram. Avnjut genast med en klick vaniljglass.

Den här sufflén kan med fördel också göras på rabarber och i så fall byter du ut calvados mot jordgubbslikör och äppelsaft mot rabarbersaft.

Elin och Paul inspekterar vems suffléer som stigit högre

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi