Hoppa till huvudinnehåll

Vitvinsgratinerade ostron

Tillsammans med bröderna Klemming plockar Niklas ostron utanför Grebbestads kust. Ostron som senare gratineras i sås med vitt vin.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Öppna skalen och plocka ut ostronen. Häll vin, ostron och deras eget spad i en kastrull. Pochera ostronen i någon minut.

Skölj ur ostronskalen noga. Ta fram en bakplåt.

Blanda salt och vatten till sådan konsistens att du kan forma matskedstora "högar" att lägga ostronen i på plåten. Lägg ett ostronskal i varje salthög.

Gör en redning med smör och mjöl. Späd med grädde och ungefär hälften av ostron- och vinspadet. Låt redningen koka på svag värme några minuter.

Lägg tillbaka ostronen i sina skal och klicka på en matsked redning på varje. Toppa med ett jämnt lager ströbröd. Gräddas i ugnen på 175 grader i grillvärme i ca 5 min, tills ströbrödet fått fin färg.

Toppa med lite hackad gräslök och servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi