Hoppa till huvudinnehåll

Glutenfria bröd

Att baka gott glutenfritt bröd är en utmaning för vilken kock som helst. Pauls vän Renée Voltaire har delat med sig några recept. Här får vi ta del av hennes brödrecept som gör ickeallergikern grön av avund.

Ingredienser

 • 2 st bikarbonat- Renées grova glutenfria bröd
 • 5 deciliter (dl) filmjölk- Renées grova glutenfria bröd
 • 5 deciliter (dl) grovt glutenfrimix- Renées grova glutenfria bröd
 • 1 deciliter (dl) linfrön- Renées grova glutenfria bröd
 • 1 deciliter (dl) fiberex- Renées grova glutenfria bröd
 • 0.5 deciliter (dl) solrosfrön- Renées grova glutenfria bröd
 • 1 tesked (tsk) salt- Renées grova glutenfria bröd
 • 1 tesked (tsk) kummin- Renées grova glutenfria bröd
 • 1 tesked (tsk) anis- Renées grova glutenfria bröd
 • 1 tesked (tsk) fänkål- Renées grova glutenfria bröd
 • 1 deciliter (dl) ljus sirap- Renées grova glutenfria bröd
 • 1 deciliter (dl) lingonsylt- Renées grova glutenfria bröd
 • 0.5 deciliter (dl) russin- Renées grova glutenfria bröd
 • 0.5 deciliter (dl) hasselnötter- Renées grova glutenfria bröd
 • matfett- Renées grova glutenfria bröd
 • glutenfritt ströbröd- Renées grova glutenfria bröd
 • 50 gram (g) jäst- Glutenfria ljusa Baguetter
 • 1 liter (l) ljummet vatten- Glutenfria ljusa Baguetter
 • 1 matsked (msk) salt- Glutenfria ljusa Baguetter
 • 2 matsked (msk) fiberhusk- Glutenfria ljusa Baguetter
 • 1.5 liter (l) ljus glutenfri mix- Glutenfria ljusa Baguetter
Anvisningar: 

Renées grova glutenfria bröd

Blanda filmjölk med lingon och sirap. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt bikarbonat till filmjölken och blada samtliga ingredienser. Smörj och fodra en 1,5 liters form. Baka på 175 °C i 70-80 min.

Ljusa Baguetter

Glutenfria ljusa baguetter

Lös upp jästen i vatten, tillsätt saltet och sikta i husket under omrörning. Låt det svälla i ca. 10 min. Arbeta ner mjölet i degvätskan, tills det liknar en deg. Glutefri deg blir inte kompakt utan har en lös konsistens så tappa inte hoppet. Arbeta degen kraftigt i 10 min för hand. Täck och låt jäsa i 20-30 min. Häll på bakbordet (knåda ej). Forma och skär 4 st plåtlånga längder och vrid dem i rikligt med mjöl. Baka på plåt på 200 °C i 20-30 min.

Renées tips på hur du lyckas med ditt glutenfria bröd:

Degen ÄR svår att handskas med (som när man plockar upp en nyfödd kattunge ungefär), lös och bångstyrig. Den är också tung att arbeta innan jäsning, så jag brukar slå den tills jag får blåsor i händerna (men jag är ganska klen... :D).

Se till att ha ett överflöd av mjöl när du häller ut degen på bakbordet, och sätt extra mjöl ovanpå degen. Klappa (inte stryk) fast mjölet försiktigt, annars trycker du ut luften ur brödet. Se till att INTE bli kladdig om händerna av degen. I så fall är det bara att tvätta dem, mjöla igen och prova klappa en gång till.

Jag brukar använda en degskrapa till att BESTÄMT skära till rätt storlek på bröden, som jag sedan lägger på en plåt. Är det mycket mjöl på bröden så borstar jag av dem efter gräddningen. Sätt ugnen på grill de sista minuterna av gräddningen för att få fin färg på bröden.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi