Hoppa till huvudinnehåll

Leif Fredrikssons vildsvinsrecept med tillhörande svartvinbärsgelé

Vad är det som kan väga upp emot 150 kilo och kan känna lukten av en jägare på 500 meters avstånd? Niklas drar på sig stövlarna och ger sig ut i skogen på vildsvinsjakt och hans guide Leif Fredriksson bjuder här på sitt bästa recept.

Ingredienser

Anvisningar: 

Vad är det som kan väga upp emot 150 kilo och kan känna lukten av en jägare på 500 meters avstånd? Niklas drar på sig stövlarna och ger sig ut i skogen på vildsvinsjakt och hans guide Leif Fredriksson bjuder här på sitt bästa recept.

Fredrikssons vildsvinsrecept

Strimla köttet och blanda ihop marinaden. Låt köttet marineras i ett par timmar. Bryn köttet i stekpanna och blanda ner finhackad lök och tunt skurna champinjoner. Fräs på en liten stund till. Smaksätt med salt.

Servera gärna med potatissallad.

Tips! Piffa upp den färdigköpta potatissalladen med hackat äpple och purjolök.

Svartvinbärsgelé

Rensa bären och koka dem med vattnet i en kastrull med lock i ca 15 min. Rör om då och då och mosa bären med en slev. Häll bärmassan i en silduk och låt rinna av i 30 minuter. Släng renset som samlats i silduken. Mät mängden svartvinbärssaft och koka den sedan om igen i 5 minuter. Tillsätt 9 deciliter socker per liter avrunnen saft och rör om så att sockret löser sig. Låt koka upp igen och koka i ca 10 minuter utan lock och omrörning.

Gör ett geléprov: Häll lite saft på ett fat och dra ett finger genom gelésaften. Om saften flyter samman har den inte kokat tillräckligt länge. Om gelé inte har bildats efter 30 minuter måste pektin tillsättas (följ anvisningarna på förpackningen). Avlägsna även allt skum från ytan. Ös upp gelén i väl rengjorda burkar.

» Läs även Leifs grilltips på SVT:s webbplats

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi