Hoppa till huvudinnehåll

Lammstek med honungsglacerade rödbetor och salsa verde

Huvudrätten i veckans Niklas Mat blir den här saftiga lammsteken med tillhörande klassisk salsa verde.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Glacerade rödbetor:

Skölj av rödbetorna och salta dem. Lägg dem i en form med skalet på och låt dem gå i ugnen i ca 1 timma. Känn med en kniv om de är färdiga. Lägg dem sedan på bakplåtspapper så att de inte färgar av sig på skärbrädan. Skala och klyfta dem. Glacera i en stekpanna med olivolja, smör, honung, salt, peppar några minuter. Toppa med kapris.

Putsa rostbiffen fri från hinnor. Häll lite olivolja på, salta och peppra. Gnid gärna in köttet med en vitlöksklyfta. Bryn på medelhög värme med örterna, vitlök och citronzest i olja. Ca ett par minuter på varje sida så köttet får fin färg. Placera sedan i en ugnsform och sätt in i ugnen på 150 grader. Använd stektermometer. Låt lammet nå en innertemperatur på cirka 56-60 grader. Det ger ett saftigt rosa kött.

Ta ut lammet och låt vila i ca 20 min på en sval tallrik. Ta bort örterna. Skiva upp i riktning med fibrerna. Servera med glacerade rödbetor och salsa verde.

Salsa verde

Mixa persilja, vitlök, sardeller, jalapeño, färsk kruspersilja och pressad citron med en mixerstav. Matberedare eller mixer går också bra. Tillsätt oljan lite i taget medan du mixar. Smaka av och salta ev lite och peppra.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi