Hoppa till huvudinnehåll

Zabaionegratinerade jordgubbar med passionsfrukt och rostade hasselnötter

Zabaglione, sabayon, zabaione eller zabajone är en italiensk dessert gjord av äggulor, socker och söt likör (oftast Marsalavin), och ibland grädde eller hela ägg (källa: Wikipedia). I Niklas version används vittvin och citronjuice.

Ingredienser

Anvisningar: 

Zabaglione, sabayon, zabaione eller zabajone är en italiensk dessert gjord av äggulor, socker och söt likör (oftast Marsalavin), och ibland grädde eller hela ägg (källa: Wikipedia). I Niklas version används vittvin och citronjuice.

Gör så här:

Rosta hasselnötterna lätt i en torr panna. Skala dem genom att gnugga dem i en ren handduk.

Värm lite smör i en panna. Rör i havregryn och 2 nypor socker. Lägg i hasselnötterna och värm några minuter så att sockret löser sig.

Skölj och snoppa jordgubbarna. Gröp ur fruktköttet ur 3 passionsfrukter och sockra efter behag.

Zabaione

Koka upp en kastrull vatten till vattenbadet.

Blanda äggula, strösocker, vitt vin, citronsaft och fröna från en vaniljstång i en rostfri bunke. Sänk ned bunken i vattnet när det kokar. Vispa oavbrutet tills såsen börjar tjockna. Använd termometer, vid ca 62 grader börjar äggen koagulera - då är såsen färdig. Häll över såsen i en sval bunke. Ställ såsen kallt.

Lägg 2-3 matskedar nötblandning i botten av 4 glas. Fyll på med jordgubbar och passionsfrukt. Skeda zabaione över. Ställ in i ugnen på 225 grader grillvärme, ca 5 minuter tills de får en gyllenbrun färg. Passa så att de inte bränns! Klara att serveras.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi