Hoppa till huvudinnehåll

Filodegsstänger, samosas och vårrullar med svampfyllning

Filodegsstänger, samosas och vårrullar med svampfyllning på ett fat
Filodegsstänger, samosas och vårrullar med svampfyllning på ett fat Bild: Yle/Strömsö fritering,Strömsö,Paul Svensson,Filodeg

Små ätbara förpackningar med fyllning är populära snacks runt om i världen. Här i Finland är det karelska piroger och köttpiroger som gäller. I Storbritannien använder man filopastry och i Frankrike feuille de brique. I Indien äter man samosas och i Portugal chamuça. Vårrullarna har vi importerat från Kina, Vietnam och andra öst- och sydöstasiatiska länder.

Ingredienser

Anvisningar: 
» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Små ätbara förpackningar med fyllning är populära snacks runt om i världen. Här i Finland är det karelska piroger och köttpiroger som gäller. I Storbritannien använder man filopastry och i Frankrike feuille de brique. I Indien äter man samosas och i Portugal chamuça. Vårrullarna har vi importerat från Kina, Vietnam och andra öst- och sydöstasiatiska länder. I Jugoslavien, Albanien, Turkiet och Israel använder man filodeg när man paketerar in sina snacks.

Paul bjuder på pastillas av filodeg, samosas och vårrullar, alla fyllda med en svampfyllning. Om du vill kan du naturligtvis byta ut svampfyllningen mot en ost- eller köttfyllning.

Gör så här:

Fyllning:
Skiva och stek svamp gyllene (först i olja avsluta sedan med smör). Tillsätt skivad lök och vitlök mot slutet. Stjälp upp i bunke och blanda med färskost, persilja och rivet citronskal. Salta och peppra.

Filodegsstänger

Filodegsstänger:
Skär filodegsblad i ca 10cm breda remsor. Pensla ett filodegsblad med varmt skirat smör (smält, klart smör som inte kokat), lägg ett till blad ovanpå det första så att de går omlott ungefär halva bladet och pensla. Lägg på ett tredje blad och pensla (lämna ena kanten openslad). Lägg ut fyllning i en linje, längs med långsidan och rulla ihop. Avsluta med att pensla ytterkanten med äggula för att fästa. Filodegen torkar snabbt ut, så arbeta raskt och täck den gärna med en fuktig handduk.

Samosas

Samosas:
Skär vårrullebladen i 7cm breda remsor. Pensla kanterna med ägg. Lägg en klick fyllning i ena änden. Vik det ena hörnet över fyllningen så att en triangelform bildas. Ta tag i andra hörnet och vik paketet längs med remsan. Fortsätt tills hela vårrulleremsan är lindad runt samosaspaketet.

Vårrullar

Vårrullar:
Blötlägg rispappret. Låt pappret rinna av och bred ut på skärbräda. Dela rispappret på hälften. Om rispappret är runt, skär du bort kanterna så att du får rektangulära bitar. Lägg på fyllning, vik in kanterna och rulla ihop.

Grilla filodegsstängerna i ugnen på 190°C tills gyllenbruna. Värm upp olja till 180°C och fritera samosas och vårrullarna gyllenbruna. Servera med örtagårdssås eller vinegrett.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi