Hoppa till huvudinnehåll

Grillfest med provencalska purjolökar och lammfärsspett

Sotsvarta purjolökar – går det att äta? Ja, här är räddningen för grillkockarna som alltid bränner vid biffen. Paul har plockat fram ett av sina mest överraskande recept för Strömsös grillfest på verandan. Tillsammans med lammfärsspett och en fräsch sommarsallad blir det en festlig måltid med smak av Medelhavet.

Ingredienser

 • 7 st purjolök- Provencalska purjolökar med getost
 • 100 gram (g) chèvre- Provencalska purjolökar med getost
 • 4 matsked (msk) olivolja- Provencalska purjolökar med getost
 • 4 matsked (msk) honung- Provencalska purjolökar med getost
 • 2 kvist timjam- Provencalska purjolökar med getost
 • 2 kvist rosmarin- Provencalska purjolökar med getost
 • havssalt- Provencalska purjolökar med getost
 • svartpeppar- Provencalska purjolökar med getost
 • 2 matsked (msk) svarta oliver- Provencalska purjolökar med getost
 • 5 st purjolök- askan från, Bränd purjolökspensling
 • 1 st gul lök- Bränd purjolökspensling
 • socker- Bränd purjolökspensling
 • 1 matsked (msk) tryffelolja- Bränd purjolökspensling
 • 3 deciliter (dl) rypsolja- Bränd purjolökspensling
 • 300 gram (g) lammfärs- Lammfärsspett
 • 5 gram (g) salt- Lammfärsspett
 • 100 gram (g) potatis- Lammfärsspett
 • 1 st ägg- Lammfärsspett
 • 3 st schalottenlök- Lammfärsspett
 • 1 st citron- Lammfärsspett
 • 2 klyfta vitlök- Lammfärsspett
 • 2 matsked (msk) gröna oliver- Lammfärsspett
 • 1 tesked (tsk) spiskummin- Lammfärsspett
Anvisningar: 

Sotsvarta purjolökar – går det att äta? Ja, här är räddningen för grillkockarna som alltid bränner vid biffen. Paul har plockat fram ett av sina mest överraskande recept för Strömsös grillfest på verandan. Tillsammans med lammfärsspett och en fräsch sommarsallad blir det en festlig måltid med smak av Medelhavet.


Provencalska purjolökar

Grilla purjolökarna tills de är helt kolsvarta och mjuka. Låt svalna på skärbräda. Skala av det yttersta lagret och snitta purjolöken nästan igenom på längden. Spara de sotiga skalen till en dressing. Smula i getost, ringla över honung. Strö över finplockade örter. Smaka av med salt, svartpeppar och olivolja. Lägg purjolökar på aluminium folie och gratinera på grillen under lock. Torka oliverna i mikrovågsugn på ett fat med hushållspapper på full effekt 3-4 minuter. Smula sönder oliverna över purjolökarna vid servering.

Bränd purjolökspensling

Bränd purjolökspensling

Ta tillvara askan från de grillade purjolökarna. Den utgör grunden för en god pensling som förstärker grillsmaken.

Finhacka gullök och smält långsamt i rapsolja tills den blir genomskinlig. Mixa lök, olja och aska i några minuter tills det blir helt slätt och utan textur. Smaksätt med salt, svartpeppar, socker och tryffelolja.

Lammfärsspett

Lammfärsspett med oliver, potatis och spiskummin

Finhacka lök och vitlök och svetta mjukt i olivolja. Låt svalna. Blanda färsen med saltet och äggen. Gaffla sönder potatis och blanda med färsen. Tillsätt rivet citronskal, lök, finhackade gröna oliver, spiskummin och svartpeppar. Forma järpar på spetten och grilla mediumstekta. Pensla med bränd purjolöksdressing för att förstärka den grillade smaken.
Servera måltiden med en blandad grönsallad.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi