Hoppa till huvudinnehåll

Doro Wat - etiopiskt kycklinggryta

Etiopiskt kycklinggryta
Etiopiskt kycklinggryta Bild: Yle/Strömsö Gryta,recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson

Afrikansk matlagning är ofta väldigt grov och enkel, men innehåller nya bekantskaper i form av både grönsaker och kryddblandningar. Paul lagade Doro Wat för första gången på Tempel Bar, en "rock'n roll" restaurang med inriktning på etnisk mat. Kryddblandningen Berbere som är väldigt specifik för den här grytan går att köpa i butik eller så gör ni göra en egen som Paul.

Ingredienser

Anvisningar: 

Afrikansk matlagning är ofta väldigt grov och enkel, men innehåller nya bekantskaper i form av både grönsaker och kryddblandningar. Paul lagade Doro Wat för första gången på Tempel Bar, en "rock'n roll" restaurang med inriktning på etnisk mat. Kryddblandningen Berbere som är väldigt specifik för den här grytan går att köpa i butik eller så gör ni göra en egen som Paul. Doro Wat äts genom att du bryter bitar av chapati åt dig som du använder som "bestick" för att plocka upp kycklingbitar och ägg. Du kniper alltså tag om kycklingbitarna med brödet. Istället för chapati går det också bra att använda ris som komplement till grytan.

Doro Wat - Etiopiskt kycklinggryta

Doro Wat - Etiopiskt kycklinggryta

Dela kycklingen i 8-10 bitar. Lägg bitarna i en skål och krydda med salt och citronsaft. Låt kycklingbitarna stå minst 30 min i kylen. Skala och hacka lökarna. Rulla kycklingbitarna i mjöl och stek gyllene.

Smält smöret i en gryta och lägg i löken. Låt den fräsa några minuter. Rör i tomatpuré och berbere och späd ut med vatten.

Lägg i kycklingen och koka grytan med locket på 20-30 min. (Red eventuellt såsen med vetemjöl utrört i lite kallt vatten.) Skala äggen och lägg ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 min.

Berbere - kryddblandning

Berbere - kryddblandning

Blanda samtliga kryddor. Värm upp oljan och stek kryddblandningen. Häll sedan i vattnet och stek tills det blir en tjock pasta. Häll kryddpastan i en tätslutande burk. Det går också att göra en torr blandning utan olja, vatten och stekning.

Chapati - Indiskt bröd

Chapati - Indiskt bröd som också används i östafrikanska länder

Lägg mjölet i en skål. Sätt till vatten, lite i taget och arbeta in det med händerna och knåda till en mjuk, lite klistrig deg. Täck degen med en fuktig handduk och låt den vila en halv timme.

Låt en stekpanna bli riktigt varm på medelvärme. Det är viktigt att den är verkligt het. Denna förvärmning hindrar brödet från att bli hårt. Knåda under tiden degen med mjölade händer och dela den i 12 bollar. Kavla varje boll på rikligt mjölat bakbord till en kaka med ca 20 cm diameter. Strö på extra mjöl om degen fastnar.

Sänk värmen under stekpannan till låg. Ta upp kakan och klappa den mellan händerna så att överflödigt mjöl lossnar och lägg den i stekpannan. Grädda den ca 1 min tills det börjar bli bruna fläckar på undersidan. Vänd kakan med stekspade eller tång och grädda den ca 1 min även på andra sidan.

Lägg de nygräddade kakorna i en skål klädd med en ren handduk och täck dem med handduken så att de håller värmen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi