Hoppa till huvudinnehåll

Tataki på lax

Portion med tataki.
Portion med tataki. Bild: Yle/Strömsö recept,Strömsö,Paul Svensson,Tataki

Tataki är Japansk tillredning av fisk eller kött som är lätt tillagat och sedan marinerat. Här är ett lite förenklat recept som passar ypperligt som en elegant förrätt eller kanske en lätt lunch, där man kan kombinera rätten med lite bröd.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tataki är japansk tillredning av fisk eller kött som är lätt tillagat och sedan marinerat. Här är ett lite förenklat recept som passar ypperligt som en elegant förrätt eller kanske en lätt lunch, där man kan kombinera rätten med lite bröd.

Gör så här:
Putsa laxen och skär bort skinnet. Frys in laxen (för att ta kål på eventuella bakterier). Ta ut och skiva tunt som en carpaccio och lägg direkt på tallrikar. Skala och fintärna mango och gurka. Skiva salladslöken. Dela passionsfrukt och peta ur kärnorna. Fintärna chilifrukten och blanda med mango, gurka, passion och salladslök. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad limesaft.

Fördela och sprid ut salladen över fisken. Toppa med nyklippt kryddkrasse.
Stek noribladet i torr stekpanna och finhacka. Krydda varje tallrik med lite grann. Avsluta med att värma sesamoljan och slå ett par matskedar på varje portion.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi