Hoppa till huvudinnehåll

Plankrökt citronkyckling

Plankrökt citronkyckling
Plankrökt citronkyckling Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

En del drar sig för att helgrilla kyckling, men Paul kan garantera att det är både gott och enkelt. På en planka blir resultatet extra bra eftersom undervärmen sprids runt plankan och röken ger köttet en elegant smak och vacker färg.

Ingredienser

Anvisningar: 

En del drar sig för att helgrilla kyckling, men Paul kan garantera att det är både gott och enkelt. På en planka blir resultatet extra bra eftersom undervärmen sprids runt plankan och röken ger köttet en elegant smak och vacker färg. Har du ingen rökplanka att tillgå, kan du lägga kycklingen på en plåt och strö rökspån i glöden.

Genom att fylla fågeln tränger smaken bättre in på djupet – och det fina är att du kan fylla den med nästan vad som helst. Tänk också på att salta och peppra på både in- och utsidan. Leta gärna efter kyckling som fötts upp i närheten eller handla ekologiskt om du har möjlighet.

Plankrökt citronkyckling

Plankrökt citronkyckling:

Blötlägg plankan. Skala citronerna och putsa bort det vita. Dela citronköttet i bitar och blanda med skalet. Smaka av med salt, socker, svartpeppar och olivolja. Banka citrongräs, hacka och blanda i citronblandningen. Fyll kycklingen med citronblandningen och dragon, salta runt om och bind upp låren. Placera fågeln mitt på plankan och baka i en kupolgrill med jämn glöd tills kycklingen har en innertemp på 65oC och låren nära 70oC.

Mjölkkokta svartrötter

Mjölkkokta svartrötter:

Skala svartrötter noga under rinnande vatten och lägg i en bunke med vatten och lite citron (för att de inte ska mörkna). Lyft över svartrötterna i en kastrull och täck med mjölk. Salta lätt och sjud försiktigt tills svartrötterna är mjuka, ca 15 min.

Caesarmajonnäs

Caesarmajonnäs:

Lägg äggula, senap, vitlök, sardell och parmesan i en matberedare. Mixa slätt och montera med matolja i en tunn stråle. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda med ljumma skurna svartrötter. Toppa med plockad dragon och servera med grönsallad.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi